El sector hostaler passa per moments crítics i s'enfronta a un hivern “duríssim”

El sector hostelero pasa por momentos críticos y se enfrenta a un invierno “durísimo”
  16/01/2021

“Estem pagant els plats trencats de la pandèmia, ens estan matant”

“Una vegada més se'ns està criminalitzant i la gent comença a estar cansada”

 

La decisió d'avançar el tancament de l'hostaleria a les cinc de la vesprada ha caigut com un sac trencat sobre un sector castigat especialment per la pandèmia i les restriccions. Hui es compleixen deu dies des que entrara en vigor aquesta mesura, així com la limitació del nombre de comensals a quatre per taula, la prohibició de fumar a les terrasses o la reducció de l'aforament al 30%. Si sumem les pèrdues que s'arrosseguen des que es decretaren el confinament i l'estat d'alarma o la duresa de l'hivern per a un sector que afronta enguany la seua pitjor costa de gener, el panorama és desolador. L'hostaleria, que se sent el blanc de les mirades de la pandèmia, insisteix a demanar ajudes directes i en què li la deixe d'estigmatitzar. Els pròxims mesos es presenten difícils, si és que existeix el més difícil encara. I mentrestant, els contagis es continuen disparant.

Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) són conscients de la gravetat de la situació, però no s'entén “per què sempre hem de ser nosaltres”. “Som els únics que estem patint restriccions -assenyala la gerent de l'entitat, Reme Cerdà- quan ens hem cenyit al compliment de les normes rigorosament i hem demostrat que som segurs, com han reconegut tant el Ministeri com els responsables municipals”. El sector està disposat a contribuir a frenar la pandèmia en la mesura de les seues possibilitats, però “no hem de ser els únics”. Cerdà mostra el seu desacord amb què les restriccions horàries no s'apliquen a centres comercials, grans superfícies o mercats on es produeixen aglomeracions de gent. Al seu judici, el tancament a les cinc només per a l'hostaleria “és injust” i “una vegada més, se'ns està criminalitzant”. 

De la mateixa opinió és José Manuel Piña, president de l'Associació de Restauradors de Xàbia (ARX) i vicepresident d'AEHTMA, qui adverteix que “la solució no està a tancar l'hostaleria” quan la majoria dels contagis s'han produït en l'àmbit social i no en bars i restaurants. “No té sentit, per exemple”, subratlla, “que els centres comercials seguisquen oberts a les vesprades i nosaltres no”.

“MESOS MOLT COMPLICATS”

José Manuel Piña vaticina que s'aveïnen “mesos molt complicats” i assenyala que la prolongació dels ERTE no és una solució per als qui tenen tota la plantilla en actiu. Amb les noves restriccions, la por d'eixir de casa i una meteorologia que no acompanya, alguns estan optant per tancar i donar ara vacances als seus empleats a l'espera que la situació millore de cara a la Setmana Santa “perquè estar oberts no els compensa”.

També l'Associació d'Hostaleria de Teulada-Moraira veu el panorama molt negre i qualifica de “terrible” el que està ocorrent en una comarca i, en el seu cas concret, en una població on la dependència del turisme és tan important, i on els mesos d'hivern es viu principalment dels veïns i la gent dels voltants.

<<< Tornar a la portada