Els fallers de Dénia trauen banderoles al carrer per no oblidar que ‘estem en falles’ i fan hui una xicoteta ofrena floral

Els fallers de Dénia trauen banderoles al carrer per no oblidar que ‘estem en falles’ i fan hui una xicoteta ofrena floral
  18/03/2021

Un altre Sant Josep diferent

 

El mes de març és sinònim de primavera, de dies que allarguen i conviden a eixir al carrer. Però també de festa. És temps de falles, de música, de coets, d’olor a pólvora, de passacarrers, de juntar-se, d’aparcar el cotxe i recórrer la ciutat a peu de districte en districte, de barri en barri, per vore els monuments i llegir les crítiques, comentar amb els amics i fer la nostra quiniela fallera. Enguany, d’això, res de res. O poc. Molt poc. Per segona vegada, estem visquent unes falles apagades, sense quasi moviment, llevat d’algunes iniciatives compatibles amb les restriccions a què estem sotmesos per la pandèmia. És el que s’ha volgut anomenar “les no falles”, que permeten organitzar activitats molt puntuals que es poden fer des de casa, a través de les xarxes o que simplement, com les banderoles que els fallers han penjat dels balcons, ens recorden que ‘estem en falles’.

            Al llarg de la setmana s’han vist penjades en els balcons d’alguns barris de Dénia banderoles amb els escuts d’eixe districte faller. Els fallers del Centro, han pintat també en el lloc on habitualment es planta la falla el seu escut amb el lema el cor del Centro. Amb accions com estes s’ha intentat mantenir la il·lusió per tornar a celebrar la festa fallera i compartir l’esperit faller amb la resta de la ciutadania. A la façana de l’Ajuntament s’han penjat també els rodabalcons amb els escuts de cadascun dels districtes fallers, com se sol fer tots els anys per falles. I, també com marca la tradició i des de l’1 de març, tots els dies a les dos del migdia s’han disparat les carcasses que recorden que Dénia està en falles. Enguany però, a més de la plaça de l’Ajuntament, els coets s’han disparat alguns dies des del lloc on es planta cada falla, fent partícips d’este acte simbòlic a les Falleres Majors de Dénia, als càrrecs fallers de cada districte i també a l’alcalde i el regidor de Festes.

Des de la Junta Local Fallera de Dénia s’han organitzat tres campanyes per fer partícip el món faller d’un a sèrie d’activitats des de casa. Lligat amb l’anterior, s’ha convocat un Concurs d’Engalanament Faller a la llar per donar visibilitat a la festa des de les cases dels fallers, que havien d'engalanar els seus balcons, finestres o façanes amb originalitat i temàtica fallera. Per als xiquets, s’ha organitzat un concurs de dibuix de la plantà, per tal que plasmaren en un paper com veuen ells un dels actes que més agrada i amb més entusiasme viuen als fallers i falleres de la ciutat. I en tercer lloc, s’ha convocat també un concurs de crítica fallera. La temàtica era lliure i el contingut havia de ser semblant a al de les crítiques dels monuments. Tant els dibuixos com les crítiques falleres es publiquen en les xarxes. El nom dels guanyadors es donarà a conéixer demà divendres, 19 de març, a través de les xarxes socials de la JLF.

 

VISITA A LA RESIDÈNCIA

 

            Les falles de Dénia han estat representades a la trobada d’alcaldes, regidors de Festes i JLF que es va fer dimecres a València, en la qual també va participar el president de la Generalitat, Ximo Puig. En la reunió es va deixar en l’aire la celebració de les Falles 2021 en el segon semestre de l’any. Dependrà, segons es va dir, de l’evolució de la pandèmia i de la vacunació i serà possible sempre que així ho estimen les autoritats sanitàries. El president de la Junta Local Fallera de Dénia, Juan Salvador Pérez, ha recordat que “no ens queda més que esperar” perquè “la salut és el primer”. Siga enguany o siga l’any que ve quan es puguen tornar a plantar falles, “la situació no serà normal, no pensem que tot serà com abans, seria irreal pensar-ho”, ha puntualitzat.

            També dimecres, la Junta Local Fallera va organitzar una visita a la Residència Santa Llúcia. En aquest cas no hi va haver ball, com en altres ocasions, però sí molta emoció. Va ser una visita exterior en la qual van participar les Falleres Majors de Dénia, Safir Malonda i Martina Gimeno.

            Com ha dit el president de la Junta, els actes han sigut testimonials. “No fer res se’ns feia costera amunt”, assegura, “i amb una situació tan estranya, no volíem tampoc que la gent se’n oblidara”.

            Testimonial serà també l’ofrena de flors que es farà demà a l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció. A les 12 hores se celebrarà una missa a la qual assistiran les Falleres Majors, representants de la JLF i també càrrecs de les onze comissions falleres. Safir i Martina faran la seua ofrena de flors i hi haurà també un detall per part de les comissions.

            Amb un ant Josep i unes falles anòmales, la setmana fallera arriba a la fi amb l’esperança que tot canvie “i prompte puguem juntar-nos de nou i fer festa”, en les condicions que siga i tenint present que el més important és la salut, però sense donar-nos per vençuts -com diu Juan Salvador Pérez- ni deixar de lluitar pel món faller”.

 

¡Suscríbete!