Emotiu homenatge a les pioneres del futbol femení a Dénia

  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  • Emotivo homenaje a las pioneras del fútbol femenino en Dénia
  13/03/2023

Les dones que integraven el primer equip de futbol femení de la ciutat de Dénia, sorgit a principis dels anys 70 del segle passat, van rebre aquest diumenge un homenatge en el Centre Social. Va ser un reconeixement ple d'emocions i records als qui “un bon dia, independentment de l'època i la pressió social, van dir que anaven a fer allò que volien fer, i ho van fer”, tal com va afirmar l'alcalde, Vicent Grimalt.

 

 L'acte, inclòs en el programa commemoratiu del Dia Internacional de les Dones, va comptar com a protagonistes amb Cristina Catena, Victoria Catena, Mª. José Blázquez Balaguer, Ernestina de Diego Llorca, Mª. Rosa Fontanet Gilabert, Maribel Ivars Escortell, Josefa Martí Balaguer, Pepa Perelló Font, Carmen Mulet Soler, Gracia Portillo Vega, Mª. Rosa Vives Garrido i Josefa Masiá Carrió. Elles van ser part d'aquell grup de dones que en els 70, sent adolescents algunes i altres ja majors d'edat, “es van atrevir a una cosa impensable, constituir-se com a equip de futbol en el municipi de Dénia (...) però totes elles amb molta il·lusió i ganes de jugar o competir, amb un equipament prestat, recollint diners per a les despeses d'autobús i amb una opinió pública amb visió masclista que es limitava a enaltir alguns dots, com la bellesa, que poc tenien a veure amb l'esport”, tal com va explicar el regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto.

I amb elles, l'altra homenatjada d'enguany ha sigut Fiamma Benítez, la futbolista que ha sigut campiona mundial sub-20 amb la selecció espanyola. A causa dels seus compromisos esportius, no va poder assistir i va estar representada per la seua germana Tamara.

Javier Scotto va manifestar que “totes elles representen dos extrems temporals de la nostra societat units pel futbol en femení”. La participació cada vegada major de les dones en el futbol “permet derrocar els estereotips associats amb aquest esport, fomentant la inclusió". Va reconéixer que encara queda molt per fer i que “la lluita no ha acabat” ja que continuen vigents desigualtats que cal bandejar. Per això, va fer una crida a la responsabilitat de l'Administració pública, el Consell dels Dons, els grups polítics, l'empresariat, entitats, associacions i a la societat en general per a aconseguir la igualtat entre homes i dones en el futbol i en l'esport.

 

Per part seua, l'alcalde va estendre l'objectiu a tots els àmbits de la societat per a arribar a una “igualtat real que permetria a qualsevol dona triar què vol ser i com vol viure sense ni tan sols dubtar un minut de la seua elecció pel fet de ser dona”.

 

La història d'aquest primer equip de futbol femení de la ciutat, comptada pels seus protagonistes, s'ha recollit en un documental, realitzat per l'Ajuntament de Dénia, que es va estrenar durant l'acte d'homenatge. Al costat del testimoniatge de set d'aquelles pioneres, s'han inclòs les aportacions d'Antonio Roldán, qui va ser segon entrenador de l'equip i que ahir també va rebre un reconeixement de l'Ajuntament; la periodista esportiva Françoise Crespo, i l'actual director esportiu de l'Escola Municipal de Futbol, Juanjo Palacios. El vídeo està disponible en youtube: https://youtu.be/14oajth4nr0.

A més de l'audiovisual, quedarà com a testimoni d'aquest homenatge una pilota de futbol que van signar les homenatjades i que l'Escola Municipal de Futbol conservarà en record d'aquestes pioneres. Juanjo Palacios va anunciar que pròximament s'instal·larà en el camp del Rodat una lona amb la fotografia d'aquell equip de dones que en la temporada 70-71 va obrir la porta al futbol femení a Dénia.

<<< Tornar a la portada