Especialistes del Departament de Salut de Dénia aconsellen menys de 1,25 g de sal per cada 100 g d'aliment

Especialistas del Departamento de Salud de Dénia aconsejan menos de 1,25 g de sal por cada 100 g de alimento
  24/08/2022

 

L'estiu és l'estació de l'any en la qual solem tindre més temps lliure, oci i contacte social. Per això, és més habitual que descurem la nostra dieta diària i abusem d'aliments preparats. El problema, segons explica Marina Escudero, nutricionista i infermera del grup sanitari Ribera en el Centre de Salut Integrat de Dénia II, en el Departament de Salut Dénia, és que la majoria del menjar ràpid, precuinada, companatges, embotits, escabetx, adobats, preparats alimentaris com a fideus instantanis, pizzes, sàndwitxos o wraps, així com el pa sec, els snacks, la sopa en pols o els formatges ultraprocesados tenen molta més sal de la recomanada. “Tot aliment amb més de 1,25 grams de sal per cada 100 grams o mil·lilitres de producte és alt en sal i hem d'evitar-ho”, assegura.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana per a la població adulta en general amb una vida sana i sense esforços prolongats, el consum mitjà de 5 g de sal al dia, la qual cosa equival a una cucharadita de sal plena (grandària cucharita de café) o a 2 g de sodi al dia. Encara que si bé Marina Escudero matisa que el sodi, “necessari per al correcte funcionament del nostre organisme, ja és present de manera natural en els aliments”. Per tant, assegura, “tota la sal que afegim, bé siga la de taula o la que porten els aliments processats, és innecessària”.

La ingesta de sal i sodi a Espanya supera amb escreix les recomanacions saludables, tal com mostra l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que assegura que s'ingereixen 9,7 g de sal al dia. De fet, també l'OMS recorda que l'alt consum de sodi és la causa de més de tres milions de morts a l'any en el món.

Per a evitar caure en la improvisació i els menjars ràpids i els ultraprocesados, els nutricionistes del grup sanitari Ribera recomanen comprar aliments frescos i, sobretot, planificar els menjars per a aprofitar al màxim el temps d'oci i les vacances amb la família i els amics. “L'ideal és portar-nos plats saludables i preparar snacks sans, per a evitar l'excés de sal”, assegura Marina Escudero, i proposa com a aperitius saludables, saborosos i fàcils hummus amb carlota o cogombre, fruita seca natural o torrada sense sal, tramussos, adobats ben esbandits, ensalades, verdura a la planxa o crua en forma d'estics, el tzatziki (un plat turc a base de iogurt, cogombre, aigua i all), formatge fresc, fruita, batuts de fruita amb llet, gaspatxos i cremes fredes de verdures.

A més, recorda la importància d'una correcta hidratació, no sols a base d'aigua sinó també d'aliments rics en aigua, però no de sal. “Encara que a l'estiu tinguem unes majors pèrdues d'aigua i electròlits, no es recomana un augment de l'aportació de sal en aquesta estació, si no que s'incremente l'aportació d'aigua i aliments rics en ella”, assegura.

 

 

<<< Tornar a la portada