Festes i Tradicions anuncia que retorna el Sant Jaume a Ondara amb una programació especial

  • Festes i Tradicions anuncia que retorna el Sant Jaume a Ondara amb una programació especial
  • Festes i Tradicions anuncia que retorna el Sant Jaume a Ondara amb una programació especial
  • Festes i Tradicions anuncia que retorna el Sant Jaume a Ondara amb una programació especial
  07/06/2021
S’han previst quatre jornades de bous, un concurs de retalladors i el concert estel·lar de Seguridad Social

Bous, concerts i activitats per a xiquets i majors tornaran enguany a les festes populars de Sant Jaume a Ondara, que van quedar l’any passat suspeses per la pandèmia, malgrat que l’actual situació sanitària impedeix unes aglomeracions que fan impossible les entrades de bous i els garitos de penyes i quintades., segons ha informat el regidor de Festes i Tradicions, Miquel Gomis en la presentació del programa.  

        Gomis ha estat acompanyat en la presentació per l’alcalde, José Ramiro, el creador de la portada Toni Ortolà, el representant de la Penya Taurina, Javi Gómez y diferents representants de la Quintada 2021, que, arrel del COVID-19, queda integrada per persones que complisquen 19 anys, mentre els de 18 faran la funció de prequints, per a tindre també el seu protagonisme en la festa. Els representants de la quintada Mar Estellés i Servi Garcia han agraït l'esforç que ha fet l'Ajuntament perquè es puga gaudir enguany d'un programa de Sant Jaume i han fet una crida a participar en els actes respectant les mesures de seguretat.

 

DEL 23 DE JULIOL A L’1 D’AGOST

 

        Aquest extrem ha motivat la satisfacció del responsable de l’àrea de Festes i Tradicions per a incidir en que es porta mesos treballant per a poder celebrar un Sant Jaume “segur”, amb protocols específics, controls d'aforament i mesures de seguretat per a evitar la propagació del covid-19, de manera que del 23 de juliol a l'1 d'agost, Ondara viurà novament un programa de Sant Jaume, encara que siga de forma diferent. La diferència, segons ha subratllat, radica en que hi haurà actes que no es podran celebrar per a evitar els actes i aglomeracions en via pública i mantenir un control d'aforaments. Així, queda descartat el muntatge de garitos per a penyes i quintades en la via pública; tampoc hi haurà entrades de bous, ni revetles populars al carrer. En canvi, sí es podrà gaudir d'un programa que mantindrà actes tradicionals com solta de vaquetes, música i concerts, espectacles variats, activitats per a xiquets i partides de pilota.

Així mateix ha detallat que els actes se centralitzaran en instal·lacions municipals que permeten el control d'aforament i la implementació de mesures de seguretat, com són la plaça de bous -que acollirà alguns dies actes taurins, i altres actuacions musicals en directe-; la carpa que s'instarà al carrer Nacions Sense Estat -que es destinarà a activitats per a públic infantil, amb teatres i espectacles musicals; en estar el Prado acollint la campanya de vacunació-; i també el carrer Sant Jaume -ubicació tradicional de les revetles, que es tancarà per a controlar l'aforament-, on s'oferiran espectacles variats; i el Trinquet Municipal -que acollirà les partides professionals i el torneig de penyes-.

 

PRIORITAT PELS CENSATS

A banda, ha incidit en que per a controlar l'aforament i les mesures de seguretat necessàries, les entrades, que seran gratuïtes, s'hauran de reservar prèviament i per a tots els actes del programa de Sant Jaume 2021 a través de la web https://agendaondara.es/ , que comptarà amb un apartat específic per a Sant Jaume; o bé directament a la Casa de Cultura d'Ondara. No obstant, al tindre els actes aforaments reduïts i llocs assignats, s’ha establert que els veïns d'Ondara tinguen prioritat a l'hora de reservar les entrades, i per a això s'hauran de sol·licitar les invitacions amb el seu DNI, sent les entrades exclusivament per a persones residents a Ondara.

“La intenció és que una setmana abans del començament del programa s´obriga la reserva a persones no residents a Ondara, en el cas de quedar places lliures” ha matisat Gomis per a avançar que enguany hi haurà llibre de Sant Jaume que no es repartirà per les cases però es posarà a disposició de la ciutadania en diversos punts; i també es podrà descarregar en pdf. A més la Regidoria de Festes i Tradicions ha disposat un pack santajaumero que es podrà adquirir al preu de 10 euros a la Casa de Cultura d'Ondara, i constarà de camiseta, mascareta i pin, amb la imatge de Sant Jaume 2021.

D'altra banda, ha confirmat que l'Ajuntament d'Ondara permetrà que bars i restaurants locals puguen treballar amb major facilitat durant aquest Sant Jaume, i per a això, es permetrà el tall i tancament de carrers perquè els locals d'hostaleria i restauració puguen col·locar taules i cadires en la via pública, i ampliar així les seues terrasses, oferint així a penyes i quintades llocs on celebrar els seus sopars o dinars en les festes populars.

 

AGENDA D’ACTES

 

Pel que fa al  programa ha informat que te previst començar el divendres 23 de juliol amb el tradicional pregó i penjada del quadre de Sant Jaume, però serà dins de la plaça de bous i a les 19 hores; a continuació hi haurà concert de No Comment també a la Plaça de Bous.

Durant el primer cap de setmana no hi haurà actes taurins, sinó que es destinarà a música i espectacles. A destacar, el concert del mític grup Seguridad Social el dissabte 24 de juliol i de Bajoqueta Rock el diumenge 25 de juliol, dia de Sant Jaume -ambdós concerts a les 20 hores a la plaça de bous. A la nit, ambdós dies, hi haurà espectacles al carrer Sant Jaume amb Somnis i la Zarzuelika. En l'apartat esportiu, els dos dissabtes de festes, a les 18 hores, hi haurà partida de pilota professional al Trinquet, i el torneig de penyes serà els dies 26, 27 i 28 de juliol, amb semifinals el 29 de juliol i la final el dissabte 31 de juliol.

Els actes taurins han quedat programats des del dilluns 26 de juliol fins al dijous 28 de juliol, en horaris de vesprada i nit -20 i 0.15 hores-. A més, el diumenge 1 d'agost està previst el concurs de retalladors i exhibició de retalladores a les 20 hores, segons ha anunciat el representant de la Penya Taurina que s'ha encarregat d'elaborar el programa taurí. Gómez ha destacat que el Sant Jaume 2021 comptarà amb la participació de totes les ramaderies de la província d'Alacant.

Gómez ha remarcat que en l'actualitat l'aforament màxim permès en la Plaça de Bous d'Ondara és de 2.000 persones, si bé aquest aforament es revisarà en funció d'alçaments o modificacions de restriccions.

En l'apartat musical les actuacions tindran com escenari el carrer Sant Jaume que es tallarà i tancarà per a controlar l'aforament, que de moment és d'un màxim de 400 persones. Entre elles destaca el concert de la Unió Musical d'Ondara el 26 de juliol a les 22 hores; el del grup Ramonets el 27 de juliol a les 20 hores; espectacle de varietats el 28 a les 22 hores; Mariachis Tololoche el 29 a les 22 hores, The 2 Tehnors el dia 30 a les 22 i  i la Romàntica del Saladar el 31 en eixe mateix horari. (

Per al públic infantil s'oferiran activitats, espectacles i teatres a migdia en la carpa que s'instal·larà al carrer Nacions Sense Estat on l’aforament màxim esde 300 persones, i el programa comptarà amb actes per a xiquets i xiquetes els dies 25, 26, 28, 29, 30, 31 de juliol i 1 d'agost.

 

PORTADA 2021

       

L’acte ha aprofitat a més a l’artista local, Toni Ortolà per a fer lliurament de la portada del llibre de Sant Jaume 2021 que ha dissenyat amb un dibuix a mà, realitzat l'any passat en ple confinament, on apareixen els dracs de la Font de la Carxofa, que estan junts sobre la font, i es comparen amb les ganes de la gent per a ajuntar-se en Sant Jaume.

 “Enguany encara és més actual la portada, després d'un any les ganes d'ajuntar-nos i abraçar-nos són encara majors; però amb atenció perquè açò encara no ha acabat” ha ressenyat l’artista en el moment del lliurament de la seua obra a l’alcalde qui ha anunciat que es tracta de la 40 portada dels llibres de Sant Jaume, i que per a commemorar aquest aniversari es realitzarà una exposició al claustre de l'Ajuntament en què es podran contemplar les portades dels llibres de festes en tota eixa trajectòria, on s’indica data i autoria.

 

 

¡Suscríbete!