Afonar el fitness per a salvar la salut

Hundir el fitness para salvar la salud
  15/02/2021
La fidelitat dels “socis”, un salvavides enfront del tancament de negocis, reducció de plantilla i caigudes d'ingressos de fins al 80% Els professionals exigeixen que es reconega com a activitat essencial perquè és saludable

Resulta si més no paradoxal que una activitat esportiva tan modèlica com és el fitness, paradigma de la salut física i el benestar, haja de tirar el tancament a causa de les restriccions sanitàries en pandèmia imposades en la Comunitat Valenciana, precisament amb l'argument de salvar vides. Un fet tan controvertit com difícil d'entendre per als seus seguidors que es compten per centenes, potser ja milers, en tota la comarca. Els professionals i gerents de centres esportius i gimnasos de tota Espanya han eixit al pas de les restriccions en principi per a rebutjar-les, després per a exigir ajudes al sector i, finalment, perquè es reconega el fitness com una activitat essencial perquè produeixen precisament allò que s'excusa el seu tancament: salut.

I és que la situació del sector s'ha agreujat ara un pas més -ja arrosseguen crisi des que va esclatar la pandèmia- amb l'últim paquet de mesures anti-*covid que va decretar el Govern Valencià, ordenant la clausura temporal de les instal·lacions esportives públiques i privades de qualsevol àmbit. Tancament de negocis, acomiadaments de personal, i la caiguda dels ingressos de fins a un 80% són les conseqüències més directes de l'estat d'emergència que ofega al sector. “Insostenible”, és el terme que utilitzen en una carta que la Unió de Centres Esportius Privats i l'Associació Espanyola de Funcional Fitness de Competició ha dirigit a les administracions públiques.

Les sessions en línia són la principal i pràcticament única alternativa de la qual disposen els centres especialitzats de la comarca per a tractar de salvar la situació. “És molt important mantindre la proximitat amb el soci per a no perdre el ritme, perquè si abandonen l'activitat per un temps després és més difícil de reprendre”, assegura Encert Lassa, soci del *Crossfit Dénia. En el seu cas estan duent a terme les sessions d'entrenament en línia i a més lloguen el material “per a poder tirar avant” d'alguna manera i cobrir amb prou faenes el pagament del lloguer del centre esportiu temporalment clausurat. “La veritat és que la gent ens dóna suport molt”, assegura. En un escenari tan gris la solidaritat i les mostres d'ànim que aporten dels socis -o clients- constitueixen un salvavides per als professionals.

 

FRUSTRACIÓ I IMPOTÈNCIA

 

També per al llicenciat en Ciències de l'Activitat Física José Luis Fernández la resposta dels seguidors és molt important, almenys per a pal·liar en bona part els sentiments de “frustració” i “impotència” que li embarguen. “No té sentit que davant una pandèmia mundial es paralitze una activitat esportiva que ajuda a estimular el sistema immunològic i reforça la salut mental de les persones”, assenyala Fernández, que coordina els centres que Plaza *Fitness ha obert a Calp i Xàbia en l'últim lustre, i al qual assisteixen prop de 300 esportistes.

Ara els dos centres que coordina s'han reconvertit -han hagut de recórrer a *erte per a reduir la plantilla de personal- i dediquen el 80% del temps a les sessions en línia. La resta d'esforços va dedicat a la divulgació de publicacions i estudis que parlen sobre les beneficioses aportacions de l'activitat física a la salut. Un contingut també disponible per a aquells que aconsellen l'aturada de l'esport i que es vulguen donar per al·ludits.

<<< Tornar a la portada