La DOP Alacant i la Ruta del vi ixen en defensa dels últims paisatges vitivinícoles d'Alacant

La DOP Alicante y la Ruta del vino salen en defensa de los últimos paisajes vitivinícolas de Alicante
  09/03/2021

Davant l'amenaça de la transformació del paisatge vitivinícola d'Alacant per l'augment de sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques solars al Vinalopó, la Denominació d'Origen i la Ruta del vi han acordat realitzar una declaració conjunta a les administracions amb les quals aplicar les mesures de protecció al paisatge de la vinya a la Comunitat Valenciana que la Conselleria de política territorial, obres públiques i Mobilitat va decretar en 2016.

La situació s'ha complicat en els últims mesos amb la creació del Decret 14/2020 d'Urbanisme que facilita la tramitació de les instal·lacions de plaques solars i els incentius que la unió europea dona a aquesta energia. En alguns ajuntaments com en el cas de Monòver han augmentat les sol·licituds que podrien afectar a quasi 500 hectàrees precisament en zones com la vall del Mañán, un dels últims reductes paisatgístics de vinya a la província. Ajuntaments com en aquest cas que es troben amb pocs mitjans per a limitar o regular la instal·lació en tindre els seus plans urbanístics sense aprovar per la Conselleria, o per no aplicar-se criteris paisatgístics de la citada ordre que els protegeix amb la tipologia PRR 30.

A més, hi ha sol·licituds en altres localitats pròximes i també de tradició vitícola com Villena, el Pinós, Salinas o Algueña. L'objectiu és "protegir una vinya històrica que ja té moltes dificultats però que sobreviu creant paisatges únics i en perill d'extinció i que en els últims anys té un xicotet halo d'esperança pel reconeixement de la seua singularitat" afig el president del CRDOP Alacant, Antonio M. Navarrés.

Per la seua part Maria Miñano, presidenta de la Ruta del vi afig que "els clients volen vindre a aquestes comarques a admirar paisatge de vinyes, ametlers i muntanyes i no per a veure un paisatge tan alterat com ha passat en els últims anys o com suposa la instal·lació de grans i nombrosos parcs solars". Tots dos organismes estan disposats a treballar amb ajuntaments com el de Monòver i veïns i amb les Conselleries per a establir un marc d'interessos comuns.

Per a la DOP Alacant el tema és especialment sensible perquè destaca que estan en risc alt els últims paisatges vitivinícoles de la província que cal protegir entre tots: vall del Mañán, la prada i canyades del Pinós-Algueña-Abanilla, l'entorn de la Serra de Salinas, la vall de Castalla, o el de Benexama, la vall del Pop, les riberes de moscatell de Teulada-Moraira, Benissa, Gata de Gorgos, el Plá de Lliber i Plá de Xávia, serra de Bernia, El Comtat o el Parc Natural de la Mata i Torrevieja, entre altres.

<<< Tornar a la portada