L’exposició fotogràfica “Dorothea” emmarca el premi Jo dona Pego 2023 de Joaqui Lull

  • La exposición fotográfica “Dorothea” enmarca el premio Jo dona Pego 2023 de Joaqui Lull
  • La exposición fotográfica “Dorothea” enmarca el premio Jo dona Pego 2023 de Joaqui Lull
  04/03/2023

La fotògrafa professional Joaqui Lull ha recollit el premi Jo dona 2023 de mans de la regidora d’Igualtat de Pego, Maria Mercedes Bolta, la qual, a banda de la seua qualitat de pionera en un mon que fins fa poc estava pràcticament restringit als homes, ha destacat la integració en la societat pegolina des del seu establiment en municipi des dels anys huitanta com a parella del també fotògraf, Manolo Requena.

        Bolta ha justificat guardó atorgat en aquesta XIII edició a la que ha qualificat com a “pegolina d’adopció amb arrels a Ondara”, que va començar a treballar a l’estudi del seu home arran del matrimoni amb aquest. “Des de ben jove es va endinsar en un mon d’homes sense acovardir-se per a res, durant molt anys va estar com “la dona de..., però Joaqui ha cregut en ella mateixa fins a aconseguir en la professional que tons coneixem, perquè poques cases de Pego n’hi ha per les que no haja passat la seua càmera per a immortalitzar els moments més íntims de cada família” ha manifestat la regidora per a significar la constant presència de la guardonada pels carrers del municipi per a tractar de buscar la instantània perfecta en les festes i celebracions més arrelades en la societat pegolina.

 

INTEGRACIÓ EN LA SOCIETAT PEGOLINA DE LA FOTÒGRAMA ONDARENCA

 

        En eixa dinàmica, ha incidit en que “amb una constant formació continua ha sabut traure a l’artista que tenia dins sense traumes ni estridències, però amb naturalitat i amor a la seua parella, a la seua família i a la seua feina”.

        Per la seua banda, la guardonada ha agraït la distinció per part de l’Ajuntament de Pego i la gran representació ondarenca en l’acte amb l’alcalde José Ramiro al cap, el qual ha compartit els llocs d'honor amb la corporació pegolina encapçalada per l'alcalde, Enrique MollQUE. Capítol en que ha inclòs a la seua família pel recolzament dispensat en els dies difícils de treball.

Joaqui Lull ha elogiat la tasca portada a cap per Merxe Bolta al front de la Regidoria d’Igualtat en ares a la necessitat de emprendre iniciatives que donen visibilitat als esforços de la dona treballadora, com el premi Jo Dona que, segons ella, s’ha convertit en un referent comarcal i autonòmic. La fotògrafa ha fet pública la seua admiració per les dones de Pego, a les que ha qualificat com “fortes, valentes, decidides i molt treballadores, les quals han estat molt agraïdes en el meu treball i m’han obert les portes per a compartir la seua felicitat fins a passar a ser amigues i en alguns casos família”. En eixa tessitura ha emmarcat la mostra fotogràfica que ha dissenyat amb dedicatòria a la reconeguda fotoperiodista Dorothea Lange, la qual ha quedat conformada amb vint retrats en blanc i negre fets en estudi de trenta sis dones de poble les quals, segons subratlla “exemptes de complements, ens ofereixen únicament els seus somriures de complicitat i ocults, ulls que parlen i amb llàgrimes, mans joves i madures, rostres serens i amb futur, junt amb els seus respectius silencis per a un retrat que hui i cent anys després, donarà el testimoniatge de com eixa persona es veia i la classe de l’esser humà que va ser”.

Finalment, ha tingut paraules pel seu marit a l’hora d’estimar i respectar la fotografia abans de dirigir-se al públic que ha omplit de gom a gom el pati de la Casa de Cultura per a remarcar textualment un “dones de Pego, este premi Jo Dona 2023 es de totes i per a totes”.

       

 

<<< Tornar a la portada