La Guàrdia Civil desmantella a Dénia i Ondara una xarxa que extorquia a usuaris de pàgines web de contactes 

  • La Guardia Civil desmantela en Dénia y Ondara una red que extorsionaba a usuarios de páginas web de contactos 
  • La Guardia Civil desmantela en Dénia y Ondara una red que extorsionaba a usuarios de páginas web de contactos 
  • La Guardia Civil desmantela en Dénia y Ondara una red que extorsionaba a usuarios de páginas web de contactos 
  • La Guardia Civil desmantela en Dénia y Ondara una red que extorsionaba a usuarios de páginas web de contactos 
  07/07/2022

La Guàrdia Civil d'Alacant ha desmantellat una xarxa que es dedicava a l'extorsió d'usuaris de pàgines de cites en línia i a l'estafa dins del marc de l'operació denominada Connor. La investigació ha culminat amb la detenció de tots els membres de la banda que residien en els municipis de Dénia i Ondara. Les investigacions es van iniciar al febrer del 2022 arran d'una denúncia interposada en el Lloc de la Guàrdia Civil de Callosa de *Ensarriá. La víctima va manifestar als agents que, després d'accedir a una pàgina web de contactes, una persona havia començat a extorquir-li amb la finalitat que li realitzara uns pagaments, i per a això no dubtaven a amenaçar-li amb imatges d'armes de foc.
    A partir d'aqueix moment es va posar en marxa l'operatiu. En una primera fase, després d'una anàlisi de tota la documentació obtinguda, els agents van identificar el modus operandi utilitzat pel grup criminal. D'una banda, seleccionaven a les víctimes, sempre homes, per mitjà d'anuncis de contactes en pàgines web especialitzades en aquesta mena de serveis. Una vegada seleccionada la víctima, la banda es feia passar per una dona que suposadament oferia serveis sexuals. Els serveis finalment no eren realitzats però, no obstant això, el grup criminal iniciava unes maniobres de fustigació a la víctima, arribant-la fins i tot a amenaçar mitjançant l'enviament de fotografies d'armes de foc entre altres. 
    Els delinqüents no dubtaven a invertir més de 30.000 euros anuals en les pàgines web, per a així aconseguir que els seus anuncis foren els primers a aparéixer, aconseguint d'aqueixa forma augmentar el nombre de possibles víctimes.
    L'extorsió no era l'únic mètode utilitzat per la banda, també s'havien especialitzat en estafes bancàries per la modalitat del phishing. Per l'enviament massiu de correus electrònics, obtenien les contrasenyes i la informació bancària de les noves víctimes per a seguidament realitzar extraccions en efectiu des de caixers automàtics sense coneixement dels titulars.
    Finalment, per a blanquejar els diners obtinguts amb aquestes pràctiques il·lícites, utilitzaven la tècnica financera de diversificació entre comptes corrents, vehicles i articles de luxe.
    Després de l'anàlisi del modus operandi i tota la informació obtinguda, la Guàrdia Civil va esbrinar que darrere d'aquest grup es trobaven dos homes: un de nacionalitat colombiana i de 25 anys d'edat, i un altre de nacionalitat cubana i de 35 anys d'edat, i quatre dones d'entre 25 i 35 anys d'edat i nacionalitats colombiana i romanesa. Tots ells tenien antecedents policials per fets similars als investigats.
    Una vegada obtinguts tots els indicis necessaris i davant la gravetat dels fets denunciats, la Guàrdia Civil va establir un dispositiu de cerca i detenció de tots els membres de la banda. Entre els dies 27 de maig i 1 de juny, els agents, juntament amb companys de la Companyia de Calp, del Lloc de Xàbia, de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comandància (USECIC) d'Alacant i Servei Cinològic van realitzar dos registres domiciliaris a Dénia i Ondara, detenint en aquests registres a tots els components del grup criminal, imputant-los els delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, estafa i extorsió.

    Dels registres realitzats en els domicilis a Dénia i Ondara s'ha intervingut material informàtic i de telecomunicacions, claus de correus electrònics i d'accés a la banca virtual, joies de luxe, 2 vehicles de gamma mitjana, diners en efectiu, i documentació comptable d'inversions de l'organització criminal. També s'han bloquejat i lloc a disposició judicial un total d'11 comptes bancaris.
    Les diligències instruïdes al costat dels detinguts han sigut posades a la disposició del Jutjat de Guàrdia i Instrucció de la Vila Joiosa (Alacant), que ha decretat llibertat provisional per a tots ells, amb mesures com la retirada del passaport i compareixences periòdiques. 
    Després de l'anàlisi de la documentació obtinguda en els registres, els agents, juntament amb l'ajuda de l'Equip d'Investigació Tecnològica (EDITE) de la Policia Judicial i de la Brigada de Delictes Econòmics i contra el Patrimoni, han pogut acreditar que la banda portava delinquint internacionalment des de l'any 2020, calculant el nombre de víctimes en més de 2.100, encara que bé per desconeixement o bé per voler mantindre el seu anonimat, fins hui, únicament han denunciat 25 víctimes residents a les províncies d'Alacant, València, Castelló, Tarragona, Madrid, Navarra, Astúries i Granada, i fins i tot d'Alemanya. 
    A més, per mitjà de l'anàlisi financera, els agents han calculat que la banda ha pogut obtindre de manera il·lícita una quantia econòmica superior al milió d'euros. La Guàrdia Civil no dona per conclosa l'operació i continua amb les investigacions per a intentar localitzar i identificar a altres possibles víctimes amb la finalitat que es personen en el procediment judicial contra aquest grup criminal.
    
SI PAGUES, DEMANEN MÉS

    Davant aquests casos, la Guàrdia Civil recomana no realitzar cap pagament i denunciar immediatament els fets. A més avisa de, que una vegada que es materialitza el primer pagament, els delinqüents tornen a contactar amb la víctima per a continuar demanant quantitats addicionals.

<<< Tornar a la portada