La Guàrdia Civil investiga a 17 persones per robatoris de garrofa a la Marina Alta 

  • La Guardia Civil investiga a 17 personas por robos de algarroba en la Marina Alta
  • La Guardia Civil investiga a 17 personas por robos de algarroba en la Marina Alta
  • La Guardia Civil investiga a 17 personas por robos de algarroba en la Marina Alta
  • La Guardia Civil investiga a 17 personas por robos de algarroba en la Marina Alta
  • La Guardia Civil investiga a 17 personas por robos de algarroba en la Marina Alta
  07/11/2022

La Guàrdia Civil d'Alacant ha investigat a 17 persones, com a presumptes responsables de 12 robatoris de garrofa, comesos en diferents localitats de la Marina Alta i Marina Baixa. Els agents van iniciar les investigacions en detectar un increment de les sostraccions d'aquest producte. Es tracta de diversos grups, no vinculats entre si, conformats per dues o tres persones cadascun, procedents en la seua majoria de la localitat d'Alacant. 

Durant els dos últims mesos la Guàrdia Civil va detectar un increment de robatori de garrofa, en explotacions agrícoles de les Comarques de la Marina Alta i Baixa, especialment en les localitats d'Altea, Benigembla, Gata de Gorgos i Xaló.

L'equip especialitzat contra Robatoris en el Camp (ROCA) de la Companyia de la Guàrdia Civil de Calp va iniciar els esbrinaments tendents a esclarir els fets, que estaven generant gran neguit entre els agricultors, temorosos de perdre la producció de la temporada. 

La majoria dels delictes es cometien al migdia, coincidint amb les hores de més calor, en les quals no sol haver-hi personal treballant en les finques perquè paren per a menjar i descansar. Els lladres recol·lectaven la garrofa directament des dels arbres i la carregaven en vehicles per a portar-li-la. Si trobaven en la zona preparats els sacs, ja recol·lectats pels propis agricultors, els carregaven sense dubtar. 

Al llarg de la investigació, els agents van comprovar que es tractava de diversos grups de delinqüents, sense vinculació entre si, cadascun compost per dues o tres persones, que utilitzaven vehicles tipus camió, que admetien càrregues pesades i voluminoses, a vegades fins i tot de lloguer. 

Han sigut investigades 17 persones amb edats compreses entre 15 i 55 anys, de nacionalitats espanyola, marroquina i romanesa, procedents en la seua majoria de la capital de la província. Se'ls atribueixen 12 delictes de sostracció de garrofa. Les diligències han sigut posades a la disposició dels Jutjats d'Instrucció de Benidorm i de Dénia, i de la Fiscalia de Menors d'Alacant. 

Les garrofes sostretes eren venudes posteriorment en el mercat negre. Els agents han localitzat dos magatzems a Altea i Sella que poden haver estat encobrint part d'aquest producte. La Guàrdia Civil, amb la col·laboració del Departament de Salut Pública de la Marina Baixa, ha inspeccionat aquests magatzems, en els quals s'ha detectat un total de 23 tones de fruit adquirit de manera irregular, no podent acreditar-se pels responsables la seua traçabilitat, i per la tant, l'origen legal. 

A més sengles magatzems presentaven deficiències greus de caràcter sanitari. Els magatzems han sigut denunciats per diverses infraccions a la normativa que regula la Seguretat Alimentària. Han sigut immobilitzades 23 tones de garrofa. 

Les sostraccions patides han generat entre els agricultors significatives pèrdues. La garrofa s'ha convertit en un fruit objectiu de robatoris a causa del preu que té actualment en el mercat. 300 quilograms de garrofa han sigut recuperats durant les actuacions i ja han sigut entregats als seus legítims propietaris. 

 

En el marc de l'Ordre de Servei contra les sostraccions en explotacions agrícoles i ramaderes, des de la seua creació, els Equips ROCA de la Guàrdia Civil mantenen una relació contínua amb els agricultors i associacions agrícoles, clau de l'èxit en la persecució dels delictes que pateix aquest sector. 

 

 

 

 

 

 

 

<<< Tornar a la portada