L'hostaleria es ressent tímidament de les noves mesures a l'espera del cap de setmana

La hostelería se resiente tímidamente de las nuevas medidas a la espera del fin de semana
  31/10/2020

 

Els més afectats pel tancament de les barres temen no poder mantindre el negoci 

 

Les terrasses apuren els dies de bon temps i tiren l'ull a les estufes per a l'hivern

 

Les mesures del govern valencià per a tractar de frenar el creixement exponencial de contagis de les últimes setmanes han afectat tímidament un sector ja molt castigat per la pandèmia, el de l'hostaleria, que de moment espera a la fi de setmana per a poder fer una valoració sobre les noves restriccions amb les dades a la mà. No obstant això, des que van entrar en vigor a la una de la matinada del diumenge passat, els qui s'han vist seriosament afectats han sigut els propietaris dels establiments que centren el seu negoci en la barra. Alguns temen no poder aguantar i veure's abocats a tirar el tancament definitiu.

L'avançament de l'horari de tancament per a bars i restaurants en una hora no sembla afectar especialment el sector. Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) s'indica que la gent ho sap i va una mica abans a sopar. Diferent hauria sigut la situació si, com ha ocorregut en altres comunitats, en lloc d'a les dotze de la nit s'haguera de tancar a les deu. 

Hi ha en canvi altres factors negatius. S'esperava que el d'aquesta finalitat de setmana fora un bon pont i arribaren visitants a la Marina Alta d'aquells territoris on el dilluns és festiu. Però el tancament perimetral de la major part de les comunitats autònomes, també la nostra des del migdia d'ahir divendres, l'impedirà. I això es notarà.

Altres mesures, com el màxim de sis comensals per taula, possiblement no tenen massa impacte en el funcionament de la restauració; les taules es poden organitzar en grups de sis. “Va afectar especialment el diumenge”, explica Reme Cerdà, gerent de l'associació, “perquè la decisió es va prendre d'un dia per a l'altre, hi havia moltes reserves fetes per al diumenge i els restaurants es van haver de reorganitzar i fer-lo entendre als clients”.

Cerdà insisteix que els bars i restaurants són llocs segurs, amb un baix índex de contagis i on, a diferència de les reunions a les cases, es requereix l'ús de la màscara quan no s'està consumint, la desinfecció i que es guarden les distàncies. Segons els últims informes del Ministeri de Sanitat, recorda, en aquests establiments l'índex de contagis és del 3,2% enfront del 14% i el 18% de contagis en reunions familiars i d'amics. 

Des d'AEHTMA s'incideix en què, encara que les xifres a la comarca no són de les més alarmants, cal continuar actuant amb la responsabilitat demostrada fins ara i aprofitar que tenim un clima privilegiat per al gaudi de les terrasses. De cara a l'hivern, la representant de l'associació assenyala que molts restaurants s'estan interessant per la instal·lació d'estufes d'exterior. AEHTMA ha sol·licitat que es facilite la tramitació i s'agilite la paperassa perquè l'obtenció de certificats i autoritzacions no es convertisca en un problema. Insisteix no obstant això que els interiors també són segurs, sempre que se seguisquen les normes, s'use la màscara, es guarden les distàncies i hi haja desinfecció.

<<< Tornar a la portada