“La passió” d’Ondara es reivindica com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta en el seu trenta aniversari

  • “La passió” d’Ondara es reivindica com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta en el seu trenta aniversari
  • “La passió” d’Ondara es reivindica com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta en el seu trenta aniversari
  25/03/2024

Una huitantena d’actors amateurs i figurants han protagonitzat un espectacular muntatge per a escenificar “La Passió” d’Ondara en el XXX aniversari de l’esdeveniment, que, segons l’organització, ha arribat a màxims històrics al reunir a un miler d’espectadors en la vespra del Diumenge de Rams, procedents tant del municipi com de diferents punt de la comarca.

            La representació a l’aire lliureha tingut com a escenari els més emblemàtics carrers, places i edificis municipals del nucli urbà d'Ondara de la mà dels decorats i efectius disposats i coordinats per l’Associació La Passió d’Ondara, la Parròquia Santa Anna, la Junta Central de Confraries i el col·lectiu Júniors M.D, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes i Tradicions. Així, han anat succeint-se, una rere l’altra, escenes com el passatge de l'oració en l'hort de les oliveres i crucifixió -al moll del Prado –, la compareixença davant del Sanedrí –a la plaça de bous-, el judici davant de Pilatos -a la placeta de les Escoles-, la conducció davant d’Herodes –a la plaça Major-, la condemna a mort de Jesús –de nou a la placeta de les Escoles- per a fer portar la creu a l’actor que encarnava a Jesucrist fins al Gòlgota per a la crucifixió –al Prado-.

El regidor de Festes i Tradicions d'Ondara, Jordi Ruiz, ha donat l'enhorabona a l'organització de La Passió pel magnífic muntatge i l'escenificació, la bona planificació i les grans actuacions de tots els participants per a donar continuïtat a una tradició considerada com un reclam cultural i turístic d'Ondara. Tradició que té la seua arrel en aquelles primeres representacions protagonitzades pel moviment Júniors MD a mitat del segons lustre de la dècada dels 80 del passat segle, i que va evolucionar cap a una primera representació en 1992 en l’antic Cinema Victòria, per a dos edicions després, prendre els carrers d’Ondara com a escenari amb canvis puntuals en l’estructura del guió.

“La passió” ha obert el teló formal de la Setmana Santa Ondarenca amb els següent actes i horaris a partir de hui:

 

25 DE MARÇ. DILLUNS SANT

-A les 21 h.: Processó de la sisena estació. Eixida des de la capella de la Mare de Déu de la Soledat del Pas de la Verònica sense la Santa Faç, acompanyat per la Colla de dolçaina La Xopena, Confraria de la Soledat de la Verge, Confraria de la Dolorosa i Confraria del Crist de l’Agonia i de les Set Paraules. Trajecte pels carrers Virtuts, Sant Antoni, Sant Cristòfol, Sant Benet, Sol, creuament amb Dénia.

Eixida de l’església de Santa Anna del Pas de Jesús de Natzaret, acompanyat de les confraries del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat i la Pietat. Trajecte pels carrer Església, Sant Joan, Sant Josep, Roser i Sol, creuament amb Dénia.

A l’encreuament del carrer Sol amb Dénia es produirà la representació de la sisena estació del Via Crucis “La Verònica eixuga el rostre de Jesús”. En el moment de l’Encontre, la Verònica eixugarà el rostre de Jesús de Natzaret i se li col·locarà la Santa Faç a les seues mans, seguit d’una pregària i reflexió. Després de l’encontre les confraries de la Soledat de la Verge, de la Dolorosa, del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, del Sepulcre, de la Pietat, de la Verònica i Jesús de Natzaret retornaran al Convent pels carrers Dénia, Llibertat, Roser, Major i Sant Vicent.

 

26 DE MARÇ. DIMARTS SANT

            -A les 21 h. Processó de l’encontre dolorós amb el pas del Crist de l’Agonia i el de la Dolorosa, que contemplarà amb dolor, l’agonia i sofriment del seu fill fins la mort.

Primerament, eixirà de l’Ermita del Crist la imatge i confraria de la Dolorosa per a completar l’itinerari pels carrers  José Iturbi, plaça 9 D’Octubre, carrer Sant Lluís, avinguda Alacant encreuament Verge dels Desemparats, carrers la Pau encreuament Sol, Verge del Roser fins l’encreuament amb carrer Santíssima Trinitat.

A continuació, eixirà la imatge i la confraria del Santíssim Crist de l’Agonia i les Set Paraules per a recórrer el trajecte pels carrers. Trajecte: Menéndez Pidal, Pizarro, Dr. Albalat, plaça 9 d’Octubre, carrers Sant Joan de Déu, La Pau encreuament Santíssima Trinitat fins encreuament amb Verge del Roser. A l’encreuament del carrer Verge del Roser amb Santíssima Trinitat tindrà lloc “l’encontre dolorós”, que comporta la contemplació de la presència de Maria als peus de la creu en l’agonia i crucifixió de Jesús, la pregària i la reflexió.

Culminada la representació agafaran el trajecte fins el Convent -pels carrers Verge del Roser, Major i Sant Vicent- la confraria del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat, la de Pietat, la de Jesús de Natzaret, la de Verònica, la de Soletat de la Verge, la de la Dolorosa -acompanyada per la banda del Sant Sepulcre d’Oliva- i la del Crist de l’Agonia i les Set Paraules -acompanyada per la Banda de la Confraria de la Dolorosa d’Oliva-.

 

27 DE MARÇ. DIMECRES SANT

            -A les 21 h.: Processó de l’amargura amb eixida des de la capella del cementeri del pas del Sant Sepulcre, acompanyat per la confraria de la Dolorosa, confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules i confraria de la Verònica. Paral·lelament es produirà la sortida des de la capella de la Mare de Déu de la Soledat del pas de la Pietat, acompanyat per la Unió Musical d’Ondara, confraria de la Soledat de la Verge i confraria de Jesús de Natzaret pels carrers Sant Vicent, Sant Joan, Dénia, creuament Sol.

            La comitiva anirà amb la llum dels ciris i, en arribar a l’encreuament del carrer Sol amb Dénia, donarà pas a la pregària i reflexió del Sisè Dolor en el que Jesús és baixat de la creu i Maria rep el cos sense vida del seu fill fins ser col·locat al sepulcre. Des d’eixe punt pels carrers Sol, Sant Benet, Sant Cristòfol, Sant Antoni i Virtuts, retornaran al convent les confraries de la Soledat de la Verge, de la Dolorosa, del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, de la Verònica, de Jesús de Natzaret, de la Pietat i del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat.

 

28 DE MARÇ. DIJOUS SANT

            -A les 20 h.: Missa “in Coena Domini” a l’església parroquial. Reserva del Santíssim Sagrament en el monument, on serà vetlat ininterrompudament pels fidels fins els Sants Oficis de Divendres Sant. El temple de Santa Anna romandrà obert tota la nit.

            -A les 23 h.: Hora Santa, davant del monument.

 

29 DE MARÇ. DIVENDRES SANT

            -A les 7 h.: “Via Crucis” des de l’església parroquial cap al cementeri pels carrers Lluís Santonja, plaça Major, Sant Benet, Roda, Llibertat, Mare de Déu del Roser, Sant Jaume, Dénia, Cementeri. En cas de pluja no se celebrarà.

-A les 18 h.: Sants Oficis de la mort del Senyor a l’església parroquial.

-A les 22 h.:  Processó general del Sant Soterrament, des del Convent pels carrers Sant Vicent, Major, Roser, Sol, Sant Benet, Sant Cristòfol, Virtuts i retorn al punt d’eixida.

 

30 DE MAR. DISSABTE DE GLÒRIA

            -A les 20.30 h.: Solemne Vigília Pasqual a l’església parroquial.

 

31 DE MARÇ. DIUMENGE DE PASQUA

-A les 8 h.: Encontre del Ressuscitat amb sa mare a la plaça Major. A continuació, processó fins l’església parroquial i missa solemne del Dia de Pasqua.

 

 

 

 

 

 

 

 

<<< Tornar a la portada