“La passió” d’Ondara es reivindica en el trenta aniversari com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta

  • “La passió” d’Ondara es reivindica en el trenta aniversari com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta
  • “La passió” d’Ondara es reivindica en el trenta aniversari com a reclam més vistós del turisme religiós a la Marina Alta
  02/03/2024

La representació teatral del suplici i la mort de Jesucrist a Ondara sota el títol de “La Passió” s’ha constituït amb els anys com un dels millors reclams de la comarca de cara al turisme cultural-religiós en unes dates de tanta tradició com la Setmana Santa. Aquest muntatge escènic pels llocs més emblemàtics del casc històric compleix enguany trenta anys des d’aquell 1994 que va suposar la primera edició en que evoluciona aquell primer embrió que sorgira del moviment Juniors MD en els anys precedents i que, arran de ser representat en un parell d’edicions al aleshores Cine Victòria, va prendre forma com a espectacle a l’aire lliure amb les set escenes més cridaneres de les catorze estacions del Via Crucis.  

        Per a commemorar de forma especial aquesta efemèride l’organització –que integra a la parròquia de Santa Anna, el col·lectiu de Juniors d’aquesta i la Junta Central de Confraries - ha decidit ampliar en una vintena la seixantena d’efectius que tots els anys donen vida als passatges del Sant Sopar dins del Prado; l’oració en l’hort de les oliveres al moll de l’exterior del recinte; la compareixença davant del Sanedrí a l’interior de la plaça de bous; el judici davant de Pilat a la placeta de les Escoles; l’audiència davant d’Herodes a la plaça Major; la condemna a mort que retorna a la placeta de les Escoles; i finalment la  crucifixió a les rodalies de l’antiga llotja comercial.

        L’esdeveniment, representat íntegrament en valencià, està previst a partir de les 22.30 hores del dissabte 23 de març, que suposa la vespra del Diumenge de Rams que obri el teló d’una Setmana Santa que compta amb la següent agenda d’actes i horaris.

 

14 DE MARÇ

        -A les 19 h.: Missa a la capella de la Mare de Déu de la Soledat.

        -A les 20 h.: Solemne trasllat de la imatge de la patrona d’Ondara a l’església parroquial.

 

15 DE MARÇ

        -A les 19 h.: Missa a l’església parroquial de Santa Anna.

-A les 20 h.: Confessions a càrrec de diversos sacerdots per a joves confrares i feligresos a l’església parroquial.

 

DEL 16 AL 21 DE MARÇ: SEPTENARI DE DOLORS

        -A les 20 h.: Missa amb predicació de Dolors a l’església parroquial. A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu.

       

22 DE MARÇ: DIVENDRES DE DOLORS

-A les 20 h.: Missa i predicació de Dolors. A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu. En acabar, trasllat de la imatge de la patrona d’Ondara a la seua capella.

 

23 DE MARÇ. REPRESENTACIÓ DE “LA PASSIÓ”

-A les 22.30 h.: Inici de la representació a l’edifici "El Prado".

 

24 DE MARÇ. DIUMENGE DE RAMS

-A les 11.30 h.: Benedicció de rams a la capella del Santíssim Crist i processó de palmes pels carrers Jose Iturbi, 9 d’Octubre, Sant Joan de Déu, Trinitat, Roser, Major, Sant Vicent, Convent fins arribar a l’edifici "El Prado".

-A les 12 h.: Missa solemne de Diumenge de Rams a l’edifici “El Prado”.

 

25 DE MARÇ. DILLUNS SANT

-A les 21 h.: Processó de la sisena estació. Eixida des de la capella de la Mare de Déu de la Soledat del Pas de la Verònica sense la Santa Faç, acompanyat per la Colla de dolçaina La Xopena, Confraria de la Soledat de la Verge, Confraria de la Dolorosa i Confraria del Crist de l’Agonia i de les Set Paraules. Trajecte pels carrers Virtuts, Sant Antoni, Sant Cristòfol, Sant Benet, Sol, creuament amb Dénia.

Eixida de l’església de Santa Anna del Pas de Jesús de Natzaret, acompanyat de les confraries del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat i la Pietat. Trajecte pels carrer Església, Sant Joan, Sant Josep, Roser i Sol, creuament amb Dénia.

A l’encreuament del carrer Sol amb Dénia es produirà la representació de la sisena estació del Via Crucis “La Verònica eixuga el rostre de Jesús”. En el moment de l’Encontre, la Verònica eixugarà el rostre de Jesús de Natzaret i se li col·locarà la Santa Faç a les seues mans, seguit d’una pregària i reflexió. Després de l’encontre les confraries de la Soledat de la Verge, de la Dolorosa, del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, del Sepulcre, de la Pietat, de la Verònica i Jesús de Natzaret retornaran al Convent pels carrers Dénia, Llibertat, Roser, Major i Sant Vicent.

 

26 DE MARÇ. DIMARTS SANT

        -A les 21 h. Processó de l’encontre dolorós amb el pas del Crist de l’Agonia i el de la Dolorosa, que contemplarà amb dolor, l’agonia i sofriment del seu fill fins la mort.

Primerament, eixirà de l’Ermita del Crist la imatge i confraria de la Dolorosa per a completar l’itinerari pels carrers  José Iturbi, plaça 9 D’Octubre, carrer Sant Lluís, avinguda Alacant encreuament Verge dels Desemparats, carrers la Pau encreuament Sol, Verge del Roser fins l’encreuament amb carrer Santíssima Trinitat.

A continuació, eixirà la imatge i la confraria del Santíssim Crist de l’Agonia i les Set Paraules per a recórrer el trajecte pels carrers. Trajecte: Menéndez Pidal, Pizarro, Dr. Albalat, plaça 9 d’Octubre, carrers Sant Joan de Déu, La Pau encreuament Santíssima Trinitat fins encreuament amb Verge del Roser. A l’encreuament del carrer Verge del Roser amb Santíssima Trinitat tindrà lloc “l’encontre dolorós”, que comporta la contemplació de la presència de Maria als peus de la creu en l’agonia i crucifixió de Jesús, la pregària i la reflexió.

Culminada la representació agafaran el trajecte fins el Convent -pels carrers Verge del Roser, Major i Sant Vicent- la confraria del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat, la de Pietat, la de Jesús de Natzaret, la de Verònica, la de Soletat de la Verge, la de la Dolorosa -acompanyada per la banda del Sant Sepulcre d’Oliva- i la del Crist de l’Agonia i les Set Paraules -acompanyada per la Banda de la Confraria de la Dolorosa d’Oliva-.

 

27 DE MARÇ. DIMECRES SANT

        -A les 21 h.: Processó de l’amargura amb eixida des de la capella del cementeri del pas del Sant Sepulcre, acompanyat per la confraria de la Dolorosa, confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules i confraria de la Verònica. Paral·lelament es produirà la sortida des de la capella de la Mare de Déu de la Soledat del pas de la Pietat, acompanyat per la Unió Musical d’Ondara, confraria de la Soledat de la Verge i confraria de Jesús de Natzaret pels carrers Sant Vicent, Sant Joan, Dénia, creuament Sol.

        La comitiva anirà amb la llum dels ciris i, en arribar a l’encreuament del carrer Sol amb Dénia, donarà pas a la pregària i reflexió del Sisè Dolor en el que Jesús és baixat de la creu i Maria rep el cos sense vida del seu fill fins ser col·locat al sepulcre. Des d’eixe punt pels carrers Sol, Sant Benet, Sant Cristòfol, Sant Antoni i Virtuts, retornaran al convent les confraries de la Soledat de la Verge, de la Dolorosa, del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, de la Verònica, de Jesús de Natzaret, de la Pietat i del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat.

 

28 DE MARÇ. DIJOUS SANT

        -A les 20 h.: Missa “in Coena Domini” a l’església parroquial. Reserva del Santíssim Sagrament en el monument, on serà vetlat ininterrompudament pels fidels fins els Sants Oficis de Divendres Sant. El temple de Santa Anna romandrà obert tota la nit.

        -A les 23 h.: Hora Santa, davant del monument.

 

29 DE MARÇ. DIVENDRES SANT

        -A les 7 h.: “Via Crucis” des de l’església parroquial cap al cementeri pels carrers Lluís Santonja, plaça Major, Sant Benet, Roda, Llibertat, Mare de Déu del Roser, Sant Jaume, Dénia, Cementeri. En cas de pluja no se celebrarà.

-A les 18 h.: Sants Oficis de la mort del Senyor a l’església parroquial.

-A les 22 h.:  Processó general del Sant Soterrament, des del Convent pels carrers Sant Vicent, Major, Roser, Sol, Sant Benet, Sant Cristòfol, Virtuts i retorn al punt d’eixida.

 

30 DE MAR. DISSABTE DE GLÒRIA

        -A les 20.30 h.: Solemne Vigília Pasqual a l’església parroquial.

 

31 DE MARÇ. DIUMENGE DE PASQUA

-A les 8 h.: Encontre del Ressuscitat amb sa mare a la plaça Major. A continuació, processó fins l’església parroquial i missa solemne del Dia de Pasqua.

 

 

 

 

 

 

 

<<< Tornar a la portada