La periodista Rocío de la Vara dirigeix un documental sobre el 40é aniversari de la Guerra de les Malvines

  • La periodista Rocío de la Vara dirige un documental sobre el 40º aniversario de la Guerra de las Malvinas
  • La periodista Rocío de la Vara dirige un documental sobre el 40º aniversario de la Guerra de las Malvinas
  21/03/2022

Està produït pel fotògraf argentí Alejandro Álvarez i el realitzador valencià Javier Díez 

 

El pròxim 2 d'abril es compleixen 40 anys del conflicte que va enfrontar a l'Argentina i el Regne Unit per la sobirania de les Illes Malvines. Una productora valenciana s'ha desplaçat fins a Terra de Foc per a rememorar, amb un grup de ex-combatents, les experiències de l'allí viscut l'any 1982. 

El resultat és “Camadas”, un projecte de fotografia i vídeo documental, que posa el focus en el punt de vista més emocional de la contesa. El treball està dirigit per la periodista valenciana Rocío de la Vara i produït pel fotògraf argentí Alejandro Álvarez Liberti i el director de cinema valencià, Javier Díez Botet. Tant Rosada de la Vara com Alejandro Álvarez treballen a Dénia. La banda sonora és obra del també valencià i Premi Nacional de Música 2005 Joan Cerveró. 

El documental està centrat en l'estrés posttraumàtic que van patir molts dels soldats que complien amb el servei militar i es van veure embolicats en un conflicte armat. 

La Guerra de les Malvines va durar 74 dies i es va cobrar la vida de 650 persones en el bàndol argentí i 255 en el britànic. Al llarg de tots aquests anys s'han suïcidat uns 500 ex-combatents argentins i 264 britànics. A l'Argentina, quatre dècades després, les ferides encara continuen obertes i un bon nombre de soldats continuen reclamant l'experiència de guerra, que l'estat argentí encara no els ha reconegut. Els membres del BIM1 no van estar directament en el foc creuat de Malvines però sí que van ser objectiu constant per part de les tropes enemigues. Això els va deixar seqüeles que, en molts casos, encara perduren: silenci, culpa i deshonor. Els “Camadas” -membres d'un mateix reemplaçament- van passar tres dècades sense veure's fins que van tornar a retrobar-se i van comprovar que en molts casos compartien episodis de violència familiar, alcoholisme o els havien diagnosticat patologies similars, com el vitíligo. 

Els ex-combatents Carlos Tear, José Luis de la Torre i Daniel Hansen han tornat al galpón de xolla -estables- de l'Estada José Menéndez per a protagonitzar el documental. 

Els “Camadas” s'han mostrat visiblement emocionats per l'allí viscut durant els 74 dies que va durar el conflicte. Cadascun dels racons de l'estada està marcat per alguna anècdota; records pels quals les seues ments sovint han transitat en els últims quaranta anys.

 

<<< Tornar a la portada