La visita a la nova biblioteca Carmen Alemany Bay esdevé en un homenatge institucional de Pego a la seua figura

  • La visita a la nueva biblioteca Carmen Alemany Bay deviene en un homenaje institucional de Pego a su figura
  • La visita a la nueva biblioteca Carmen Alemany Bay deviene en un homenaje institucional de Pego a su figura
  02/04/2023

Les obres de la nova biblioteca de Pego que porta el nom de la filòloga pegolina Carmen Alemany Bay han rebut la visita d’aquesta transformada en un homenatge institucional a la seua figura per part dels responsables de l’Ajuntament. En eixa dinàmica, malgrat no estar la instal·lació encara equipada, li han fet a la protagonista tallar una cinta simbòlica abans d’obrir junt a l’alcalde, Enrique Moll , i els regidors la comitiva de vora dos-centes persones que ha congregat l’acte per les dues plantes de cinc-cents metres cadascuna que han quedat habilitades en la restauració funcional del col·legi més antic de Pego inaugurat en 1931. D’aquestes, segons han informat els tècnics, la baixa disposa d’una sala diàfana com a saló d’actes per a albergar diferents esdeveniments culturals, mentre que la primer preveu ubicar les instal·lacions de la biblioteca. Tot això, segons han incidit, ha fet que el projecte executat haja refet l’estructura preexistent, la substitució de la coberta de fibrociment per un teulada amb revestiment aïllant de temperatura i sò, i l’habilitació d’un soterrani per a la maquinària. A banda, han assenyalat que dins dels paràmetres de mantenir l’essència d’aquest edifici inaugurat en 1931 per part de l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació, s’ha procedit a la restauració del sol hidràulic amb el desmuntatge, neteja i reacoblament de cadascuna de les peces. 

Precisament aquesta premissa de recuperar l’esperit de l’antiga escola Cervantes ha estat invocat per la regidora de Cultura, Laura Castellá, com a justificació de la necessitat de “tornar-li la vida a un edifici” on s’han format educativament moltes generacions de pegolins. En això, ha apel·lat a aquest component sentimental per a compatibilitzar-ho amb l’ús futur com a lloc d’estudi amb la consegüent adaptació a les necessitats que demana la societat de hui.

            Pel que fa a la nominació de remodelat espai per la que l’equip de govern va disposar del corresponent procés participatiu s’ha congratular de que haguera recaigut en Carmen Alemany pel fet de que permet visibilitzar a una dona com a amant dels llibres i de la literatura. “Ens feia especial il·lusió que un homenatge com aquest tinguera lloc en vida i que ho poguera gaudir perquè no sol ser així per la mala costum de tributar els reconeixements a les persones que ja no estan en nosaltres”.

            Per la seua banda l’homenatjada ha fet pública la seua consideració respecte a que “sempre que s’inaugura una biblioteca s’obri un espai per la llibertat perquè amb les lletres comença l’enteniment pel fet que elles ens condueixen als llocs més recòndits del mon” .

Alemany ha citat a l’escriptor argentí Jorge Luís Borges que va imaginar el paradís com una biblioteca per a advertir que “em complau que aquest espai porte el menu nom, hispanista ha advertit en el seu parlament que “l’important no es el nom, sinó el contingut per a que xiquets i xiquetes descobrisquen tal i com ho vaig fer jo l’alè de les lletres i la llibertat que dona el saber”.                   

            Així mateix, ha rememorat la primitiva agència de lectura pegolina que en els anys d’infància va considerar com la seua segona casa per a afirmar que “he tingut la sort de visitar centenars de biblioteques però sempre que entre en una recorde aquell olor tan característic de la del meu poble que em porta a invocar a aquella xiqueta que amb un llibre amb les mans s’endinsava en la magnitud del mon”. Aquest extrem l’ha posat en relació en els moments passats en l’antic centre educatiu que, a partir d’ara, albergarà aquesta nova infraestructura cultural per subratllar amb to d’enyor que “ací vaig realitzar algun curs de primària, vaig córrer pels seus corredors, vaig riure, vaig plorar i també vaig llegir”

            Finalment, la hispanista ha tingut paraules d’agraïment per als professors, companys amics i família –present amb sa mare al front- per haver facilitat fer dels llibres la seua professió i forjar-se com a dona. A tots ells, i a les autoritats presents, ha dedicat els versos del poeta uruguaià, Mario Benedetti: “Quiero quedarme en medio de los libros/ en ello he aprendido a dar mis pasos,/ a conocer con mañas y soplidos vitales/ a comprender lo que crearon otros”.

<<< Tornar a la portada