Els joves aprenen oratòria

  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  • Los jóvenes aprenden oratoria
  27/04/2024

L’equip de l’IES Xebic guanya el primer concurs convocat per l’IECMA per fomentar l’expressió oral en públic, l’argumentació, la reflexió i la capacitat de saber escoltar

Joana Gil (Sorts de la Mar) s’endú el premi a la millor oradora del certamen

Cinc instituts de la comarca han participat en el Primer Concurs d’Oratòria de la Marina Alta (COMA), que ha tingut com a objectiu principal millorar les capacitats comunicatives de l’alumnat treballant l’argumentació, el debat i la reflexió. Després de dos dies de discussió pública sobre un tema concret, l’IES Xebic d’Ondara es proclamava campió davant l’IES de Pedreguer, que es classificava en segon lloc. El premi al millor orador o oradora de la competició ha sigut per a Joana Gil, de l’IES Sorts de la Mar de Dénia. Els integrants dels sis grups de quart de l’ESO que s’embarcaren en esta aventura  han demostrat una millora progressiva conforme ha anat avançant la competició, el que els ha valgut la felicitació del jurat i de l’organització. L’experiència ha sigut molt positiva i s’anuncia ja el II COMA per a l’any que ve amb el desig que la implicació dels centres docents siga encara major.

Els equips participants (IES Xebic d’Ondara, Sorts de la Mar i Maria Ibars de Dénia, La Mar de Xàbia -amb dos grups- i Pedreguer) han estat formats cadascun per cinc participants i un capità, paper que ha recaigut en els professors que han entrenat els grups. En el cas dels guanyadors ha sigut Anna Jorro, qui ha remarcat l’esforç que han fet tots els integrants de l’equip en les últimes tres setmanes de preparació i entrenament. “Hem tret hores d’on no en teníem, ells i jo -comentava- però s’ho ha valgut”.

Tant el professorat com l’alumnat del cinc centres ha rebut unes hores de formació amb experts en comunicació, per a la qual cosa s’ha comptat amb la col·laboració de la MACMA. Els debats s’han fet en valencià. Els equips havien de defensar una posició a favor o en contra del tema proposat, recollint i contrastant informació, donant arguments i contextualitzant-los a nivell de la Marina Alta. El tema dels debats ha sigut: ‘Cal continuar potenciant un model econòmic basat en el turisme?’.

Durant els dos matins de debat, els sis grups han hagut de fer servir discursos en defensa i en contra, demostrant la seua capacitat d’argumentació en base a fets i evidències, la solidesa de les seues tesis, les seues habilitats expressives, la fluïdesa en la parla i l’ús del llenguatge, la capacitat d’escolta i interacció, la construcció i estructuració del discurs, l’aportació d’exemples relacionats amb les idees, xifres i dades... Les exposicions han estat cronometrades, amb penalitzacions si s’infringien els temps establerts, i torns d’intervenció controlats. S’obria també la possibilitat de fer interpel·lacions, que posaven a prova la capacitat de reacció i de reconduir el discurs. Debats d’altura que han fet gaudir els espectadors que s’han donat cita a la Casa de Cultura d’Ondara, on s’ha celebrat un concurs organitzat des de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i que ha tingut com a ànima organitzativa els professors de la Universitat de València Andreu Sentí i Àngels Grimalt. Ambdós han destacat que els participants han estat “molt engrescats” i que “han aprés molt”.  

Les puntuacions van estar molt ajustades i els oradors no es van posar les coses gens fàcils als membres del jurat, format per Tomàs Atanes Arnal, Josep Banyuls, Yassin El Bouzaydy, Francesca Marí, Josep Lluís Martínez Boix, Jordi Giner Monfort i Abril Peidro Llompart, tots ells experts en oratòria i aspectes que afecten al turisme.

            El primer COMA ha permés els joves participants intercanviar idees i reflexions sobre el turisme. El tema anirà canviant en cada edició, així com el municipi que serà seu dels debats.

            Treballar l’oratòria, expliquen Àngels Grimalt i Andreu Sentí, “és una manera de transferir coneixements i la metodologia de treball de la universitat als instituts, on l’oralitat no sol estar present”. “Qui més sap expressar-se i entendre el que passa al voltant, possiblement tindrà un millor futur professional”, indiquen.

            Els impulsors de la iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de vàries entitats, confien que a més de participar en el COMA, l’alumnat de la comarca s’anime a participar en alguna de les lligues de debat de la Xarxa Vives, que coordina l’acció conjunta de 22 universitats de l’arc mediterrani situades a Espanya, Andorra, Itàlia i França.

El premi per a l’equip guanyador d’esta primera edició i per a la millor oradora ha sigut una tauleta tàctil per a cadascun i un viatge a Formentera, que podran fer amb un acompanyant. L’equip segon classificat s’emporta també el viatge, mentre que tots els membres dels equips que han concursat reben un certificat de participació en la competició.

<<< Tornar a la portada