SATSE denuncia la fugida d'infermeres a comarques limítrofes
Quatre especialistes en Salut Mental marxaran la setmana vinent
El Sindicat d'Infermeria ha denunciat una vegada més la delicada situació del Departament de Salut quant a recursos humans així com la fugida de professionals a altres comarques. És el cas de quatre infermeres especialistes en Salut Mental, que abandonaran el departament la setmana vinent. SATSE Alacant remarca la pèrdua de professionals de gran capacitat i professionalitat de l'àrea d'Infermeria, en la seua gran majoria amb més de 10 anys d'experiència, i un minvament de la qualitat assistencial derivada d'això.
En relació a la plantilla d'Infermeria especialista en Salut Mental, el sindicat assenyala que ha anat a la baixa des de 2019 i que els professionals han passat a treballar en Departaments de Salut amb gestió directa de la Conselleria de Sanitat, “ on compten amb millors condicions”. Les pròximes a deixar el seu lloc -la setmana que ve- seran quatre infermeres especialistes que realitzen la seua labor a la comarca, en la USMIA i la unitat de Salut Mental Infantil i de l'Adolescent.
El SATSE recorda l'ocorregut en Infermeria Pediàtrica, que va patir la fugida de la meitat de les professionals de la planta de Maternitat a departaments com Gandia o La Vila-Joiosa, “no podent l'empresa reemplaçar aquests llocs amb noves especialistes, amb el que va disminuir l'assistència sanitària a les dones parteres, al nounat i als xiquets en aquesta comarca”.
És diferent el cas de les infermeres especialistes en Infermeria Comunitària on, segons el sindicat, “després d'un procés excepcional”, s'ha elevat el nombre d'infermeres especialistes i prompte podran aportar a aquesta empresa la nova titulació aconseguida. Aquesta és una altra de les especialitats que, per part de la Conselleria de Sanitat, està reconeguda en Borsa de treball i a nivell laboral.
De “especialment greu” qualifica el sindicat la fugida de les especialistes en Obstètric-Ginecologia, “que provoca que la plantilla d'aquestes professionals siga escassa”.
SATSE recorda que des de 2018 sol·licita que a les infermeres especialistes en Pediatria, Salut Laboral, Salut Mental i Comunitària se'ls reconeguen les seues funcions a nivell laboral i econòmic, sense que la seua petició haja sigut atesa. Davant la negativa reiterada de Marina Salut, el sindicat va aconseguir que l'II Conveni col·lectiu, signat a l'agost de 2022, incloguera que a aquestes professionals se'ls reconega ser especialistes en el concepte de “Serveis prestats”, encara que l'empresa no el va reconéixer a nivell econòmic. El conveni es troba paralitzat en situació judicial i pel tante les millores pactades a nivell salarial, de reducció de jornada i de millores socials per a l'any 2022 i 2023 no s'han pogut aplicar. Està vigent l'anterior, signat en 2014.
“Els treballadors de Marina Salut es troben esgotats i decideixen machar cap a altres destins laborals que tinguen millors condicions”, afig el comunicat del SATSE, que parla d'un minvament en l'assistència sanitària de la comarca i espera que Marina Salut rectifique i reconega a les infermeres com a tals amb caràcter general.