Un estudiante de Maria Ibars representará en la Comunidad en el campeonato nacional de formación profesional

Un estudiante de Maria Ibars representará en la Comunidad en el campeonato nacional de formación profesional
  07/04/2023

Un estudiant del Maria Ibars representarà a la Comunitat en el campionat nacional de formació professional

 

Iker Femenía, passió pel motor 

 

“Per a estudiar i ser bo t’ha d’agradar el que fas”

 

“El que estudies ha de ser el teu oci; t’has de preguntar: quan tinc moments per a mi, què faig? Això és el que has d’estudiar”. Iker Femenía Cuartero sabia quina era la resposta. A ell no li agradava estudiar, tenia clar que el seu futur no anava encarrilat cap a una carrera universitària, i fins i tot es va arribar a plantejar deixar l’ESO quan estava cursant el segon curs en l’institut de Benissa. La va acabar però i als 16 anys es va matricular en un cicle d’automoció a Dénia. La setmana passada participava a València en el campionat autonòmic de formació professional i obtenia la millor puntuació en la modalitat de Tecnologia de l’Automòbil, l’or. Content i il·lusionat, començarà ara la preparació per al campionat nacional, que se celebrarà en el mes de gener de 2024 a Madrid. Sap que no serà fàcil però li sembla apassionant. I no pel fet de poder quedar el primer, sinó perquè la seua meta és un altra: continuar aprenent.

La competició de les FP Skills, una mena d’olimpíada de la Formació Professional on l’alumnat demostra les destreses i habilitats adquirides, se celebra cada dos anys. La setmana passada se celebraven les proves autonòmiques en 28 modalitats a València. En el cas de l’IES Maria Ibars, on estudia Iker Femenía, era la primera vegada que l’alumnat del centre competia. L’estrena no podia haver sigut millor. Un dels dos alumnes que es van presentar a les proves va arribar a la final i es va classificar en primera posició. La medalla d’or obtinguda li permet participar en la final nacional a Madrid, d’on eixiran els representants per al campionat mundial. 

L’experiència ha sigut molt gratificant i li ha suposat un aprenentatge intensiu, com manifestava Iker dilluns davant els companys de l’institut durant l’acte de reconeixement que se li va fer. Les prèvies van ser setmanes de màxim estudi –“en dos setmanes he aprés més que en molt de temps”, feia broma- i els dos dies i mig de concentració a València li han servit a més per fer amistats i conviure amb altres joves apassionats, com ell, pel motor. “La gent es pot fixar i donar-te l’enhorabona pel premi però això és el que menys importància té, perquè han sigut uns dies de bon rotllo amb professors i alumnat, on has fet amics i hi ha hagut intercanvi d’idees i coneixements entre gent que tenim els mateixos gustos”, comentava. 

S’obri ara un temps d’entrenament a banda, amb l’experta d’automoció que designa la Generalitat Valenciana, una preparació intensiva per al campionat nacional durant els pròxims mesos. De tot això, explicava la subdirectora general de Formació Professional autonòmica, Carmen Navarro, Iker omplirà la seua motxilla d’aprenentatge i obtindrà un creixement com a persona. “Formació a tope, és el que més m’interessa, el que més m’il·lusiona”, comentava ell. 

A la final de la prova de Tecnologia de l’Automòbil van arribar 7 dels 17 alumnes de diferents instituts de la Comunitat Valenciana que s’havien presentat. La selecció prèvia es va fer a Bétera i l’alumne de l’IES Maria Ibars ja va quedar el primer. La cosa pintava bé. 

Xavi Gilabert, el tutor d’Iker, diu d’ell que és una esponja, “ho absorbeix tot, li agrada tant que tot el que dius en classe se li queda”. Diuen que la motivació et fa créixer “i ell n’és un exemple”, afegeix.

Junt a la resta de tutors dels estudiants finalistes, Gilabert va formar part del jurat. Els tutors puntuaven a tots els participants, excepte al seu alumne, i feien l’avaluació segons una rúbrica ja muntada. Es van fer nou proves temporitzades – amb una durada d’entre 30 minuts i més de 2 hores, segons el cas- sobre temes tan diversos com la mecànica procedimental o el muntatge d’un motor, substitució de frens i comprovacions, diagnosis de l’automòbil o maquetes de vehicles elèctrics. “Va haver moments durs i divertits, fins i tot de plorar”, confessa el tutor, “però ha valgut la pena”.

El tutor remarca que Iker Femenía va acceptar des del primer moment la proposta d’anar a competir, una iniciativa que va partir de la cap d’estudis de Formació Professional de l’IES Maria Ibars, Nuria Arenas. “Jo només soc la cara visible, però hem tingut el recolzament de tot el departament d’Automoció i tot el professorat”, afegeix. 

“Vull ser mecànic de competició”

 

Iker Femenía Cuartero, estudiant de primer del grau superior d’Automoció, té 19 anys i és de Xaló. Sempre ha sentit atracció per allò de muntar i desmuntar coses. Ho feia a casa, quan anava a l’ESO, i li agradava vore els vídeos de mecànica de youtube. “Quan estava en l’ESO jo ja sabia que açò era el que m’agradava”, indica.

Son pare tenia una moto enduro. A ell li agradava i, quan es va traure el carnet se’n va comprar una. No l’acabava de convèncer; va estalviar, la va vendre i, amb els diners reunits, en va comprar altra que no arrancava però que ell mateix va reparar i va fer funcionar. Un bon amic del pare és mecànic i sempre ha trobat el seu recolzament. “Tots els vehicles que tinc els he comprat trencats i els he arreglat jo”, explica. I per fer-ho “he preguntat molt”. És una persona emprenedora i decidida, tant “que els pares m’han hagut de posar fre alguna vegada”.

El que li agrada a Iker és el món de la competició. Son pare i sa mare són aficionats als ral·lis “i de xicotet jo anava amb ells a vore’ls, sempre darrere”, conta. “Vull ser mecànic de competició”, diu sense dubtar-ho. I amb eixa finalitat ha fet ja la inscripció a l’escola Monlau de Barcelona per al curs que ve. Haurà de compaginar-ho amb els estudis de segon del grau superior d’Automoció i amb la preparació per a les proves del campionat nacional d’FP. No li fa por, perquè li agrada. Ara bé, li sap mal marxar a Barcelona i deixar l’institut, “perquè la relació que tinc ací amb els companys i el professorat és brutal, estem molt units, són molt bons”. 

Va arribar a l’institut de Dénia en plena pandèmia, quan encara era obligatori l’ús de la mascareta. “Però per primera vegada vaig disfrutar estudiant”, subratlla”. “Si l’escola Monlau estiguera ací, em quedaria ací”.

 

Jornades Tècniques de l’FP

 

La subdirectora general d’Investigació, Cultura Digital i Programes Europeus de la Direcció General d’FP, Carmen Navarro, va inaugurar dilluns les segones jornades tècniques de Formació Professional de l’IES Maria Ibars convidant l’alumnat a continuar formant-se en acabar els cicles formatius i recordant que “el camí no s’acaba quan ens titulem”. Navarro va parlar de la necessitat de promocionar-se dins una feina i d’acoblar-se a les necessitats canviants d’un lloc de treball, per la qual cosa la formació no deixa mai de ser necessària. 

Va encoratjar també les dones que estan cursant estudis en cicles `masculinitzats’ -aquells on es té una concepció generalitzada que van adreçats als homes- a demostrar que tots tenim les mateixes capacitats i que no hi ha coses més acord per a homes o per a dones. En la mateixa línia es va pronunciar el director del centre, Joanba Martí, qui va manifestar que dos de les famílies professionals del centre -automoció i electricitat- estan molt masculinitzades i seria voluntat de l’equip directiu que més dones cursaren eixos estudis.

En nom de tota la comunitat educativa de l’institut, Martí va felicitar Iker Femenía, una felicitació que es va reforçar amb una xicoteta projecció on es reconeixia l’esforç de l’alumne guanyador de l’or en les proves Skill.

<<< Tornar a la portada