Noranta anys dedicats a l'educació dels pàrvuls

Noventa años dedicados a la educación de párvulos
  12/12/2021

Les Religioses Franciscas de la Immaculada van arribar a Benissa en 1931 i continuen amb la seua labor

 

DÍDAC VENGUT

 

Hi ha experiències que queden en el record per sempre. La meua mare em portava de la mà –i a contracor- al “col·legi dels monges”, com l'hem conegut sempre. Quasi tots els dies entrava a classe amb les mans pintades de tots els colors. Per a mitigar els meus lloros, Llavor deixava que jugara uns instants amb l'arc de Sant Martí pintat en la façana posterior de la casa de Pere Bigot, al carrer Sant Bàrbar, de camí al col·legi. Una antiga fotografia de la Fundació Abargues i una xicoteta ressenya històrica em remet a aqueixos temps de xiquet. Aquell col·legi –el meu primer col·legi- és ara una moderna escola infantil, com es diu ara, i per les seues aules han passat milers de xiquets i xiquetes des de principis de segle XX.

El col·legi, segons compten les cròniques, va iniciar les seues activitats en 1903 i estava destinat a l'ensenyament gratuït per a xiquets, fins als 8 anys, i per a xiquetes, fins als 14 anys. Joan Josep Cardona, en el seu llibre Diccionari benisser, detalla que l'autorització acadèmica per a obrir el centre va ser signada pel rector de la Universitat de València a favor de sor María Àfrica Esparza Avellaneda. La direcció del centre va ser encomanada a la congregació de la Sagrada Família de Bordeus, les religioses del Loreto. La primera comunitat, apunta Cardona, estava integrada per cinc germanes i presidida per sor Marguerite Marie Aujére, amb una matrícula de 50 alumnes de pagament i 215 gratuïts.

En 1920, Donya Luisa Vives Abargues va adquirir uns terrenys per a edificar un col·legi de Primera i Segon Ensenyament titulat Religió. A l'abril de 1931, les religioses del Loreto deixen el col·legi i, aqueix mateix any, Donya Luisa dicta testament ordenant que tot el seu patrimoni constituïsca una Fundació per a rebre instrucció i ensenyament religiós gratuït el major nombre de xiquetes del poble.

L'any 1931 arriben a Benissa les Religioses Franciscanes de la Immaculada –sol·licitades per la mateixa Luisa Abargues- per a fer-se càrrec del col·legi, amb sor Gracia de María (Josefa Agustín Palles) i tres germanes més. La seua primera etapa els porta fins a l'inici de la Guerra Civil i tornen una vegada acabada la contesa militar. L'únic familiar més reunit de Donya Luisa Abargues, Sr. José Cabrera Abargues, va ser qui es va interessar perquè la Fundació quedara consolidada. El 17 d'octubre de 1973, davant el notari Sr. Francisco Estela, es fa realitat i queda constituïda la junta amb tres patrons: la Congregació de les Germanes Franciscanes de la Immaculada, el rector i l'Ajuntament de Benissa

<<< Tornar a la portada