El Dénia Festival dels Humanitats ix al carrer

  • El Dénia Festival de les Humanitats sale a la calle
  • El Dénia Festival de les Humanitats sale a la calle
  16/10/2022

Comença el compte arrere per al Dénia Festival dels Humanitats, un espai de debat i reflexió en el qual experts en diverses disciplines i destacats pensadors aportaran la seua visió sobre el futur de la humanitat i tractaran de donar resposta a les preguntes que durant segles s'ha plantejat l'home: d'on venim i a on anem. Seran tres dies intensos de taules redones i ponències, en les quals participaran personatges influents i de prestigi reconegut en l'àmbit de la ciència, la filosofia, la política, les arts o les lletres. Hi haurà també temps per a gaudir del festival en el cor de la ciutat i portar el seu ambient a un lloc tan emblemàtic com el carrer Marqués de Camp. Es tracta de l'anomenat ‘Festival Off’, en el qual s'inclouen diverses manifestacions artístiques i altres activitats prèvies als debats. El festival pren així la ciutat i s'obri a la participació general.

Durant els tres dies del Dénia Festival dels Humanitats -que se celebrarà entre el dijous 27 i el dissabte 29 d'octubre-, s'han programat una sèrie d'actuacions al carrer. El mateix dia que dona principi, entre la primera i la segona ponència, la companyia de teatre de David Vento posarà en escena un espectacle de dansa contemporània. Indala, obra premiada en diversos certàmens, descobreix a l'ésser humà primitiu i contemporani i integra en la seua imaginari part del patrimoni cultural prehistòric de la península Ibèrica. 

El Conservatori de Música Tenor Cortis i l'Escola de Música Manuel Lattur eixiran al carrer el divendres a la vesprada i el dissabte al matí per a compartir allò que millor saben fer amb la ciutadania, la seua música. Com a escenari s'han fixat dos punts concrets del carrer Marqués de Camp. 

El divendres a la vesprada actuaran en el primer tram del carrer, on es col·locarà un piano, alumnes d'instrument de l'escola de la banda (saxo, percussió, guitarra, violoncel…). A la mateixa hora, enfront del solar de l'antic ambulatori, l'orquestra de vent del conservatori farà un assaig davant el públic i, a continuació, oferirà un concert amb les peces preparades. Actuarà també un ensemble de percussió del centre. 

Els escenaris s'invertiran en el matí del dissabte. Diversos grups de cambra i alumnes de piano del conservatori actuaran en el primer tram, mentre que l'escola de la banda oferirà un taller de música per a xiquets d'entre 3 i 6 anys enfront de l'ambulatori.

Des de tots dos centres s'ha aplaudit la idea de traure el festival al carrer i visibilitzar la importància de la música com una part de les humanitats, així com el fet una miqueta insòlit de poder tocar un piano de cua a peu de carrer. 

El colofó a les actuacions del dissabte el posarà l'Escola la Marina Lindy Hop de Dénia, amb un taller i una exhibició de swing en la Plaça del Consell.

Però ací no queda la cosa. Els dies previs al Dénia Festival dels Humanitats hi haurà molt de què parlar a la Biblioteca Municipal. El dilluns 24 s'han programat un diàleg entre dos intel·lectuals de la comarca, Vicent Botella, poeta i físic de professió, i Javier López Alós, doctor en Filosofia i escriptor. Tots dos dialogaran i donaran la seua visió sobre alguns dels temes que abordarà el festival, com el paper que poden jugar les humanitats i les ciències enfront de les mutacions i davant un món en canvis. 

De literatura es parlarà el dimarts, també a la biblioteca, en una vesprada especial dedicada a Rafael Chirbes, un escriptor que va estar estretament vinculat a la comarca. La jornada s'estructurarà en tres conferències entorn de les claus de la seua escriptura.

Especialment atractiva és la proposta artística d'Amparo Sard, amb el seu Autoretrat Háptico, un NFT tàctil. L'artista mallorquina presenta a Dénia una obra digital que transcendeix el visual i que, fent ús d'una avançada tecnologia, permet a l'espectador percebre la matèria de manera hàptica (tàctil). Sens dubte, una tècnica revolucionària i exemple dels canvis als quals també el món de l'art està exposat.

EL PROGRAMA

 

-Dilluns 24. Diàlegs de proximitat. Humanitats i ciències davant un món en canvi. Javier López Alos i Vicent Botella.

Biblioteca municipal. 

-Dimarts 25. Jornada literària “Territori Chirbes: claus de la seua escriptura”. Jacobo Llamas Martínez, Aina Vidal i Javier Lluc-Prats (17 h.)

Bibliotetca municipal.

-Dimecres 26. Exposició Autoretrat Háptico, NFT tàctil. Empara Sard (19 h.)

Centre d’Art l’Estació.

-Dijous 27. Indala. Dansa contemporània (18.30 h.)

Vestíbul de l'estació marítima Baleària Port

-Divendres 28. Alumnes de l'Escola de Música Manuel Lattur (17 h.)

Primer tram de Marqués de Campo.

- Divendres 28. Orquestra i alumnes del Conservatori de Música Tenor Cortis (17 h.)

Tercer tram de Marqués de Campo. 

- Dissabte 29. Grups de cambra i piano del Conservatori de Música Tenor Cortis (11 h.)

Primer tram de Marqués de Campo.

- Dissabte 29. Taller de música (de 3 a 6 anys). Escola de Música Manuel Lattur (11 h.)

Tercer tram de Marqués de Campo.

-Dissabte 29. Exhibició i taller de swing. Escola la Marina Lindy Hop (19 h.)

<<< Tornar a la portada