José Ramiro, alcalde d’Ondara: "La zona escolar unificada és un exemple d’urbanisme racional on entre la planificació social, la conciliació familiar, l’eficiència en els recursos i la mobilitat urbana"a

José Ramiro, alcalde de Ondara: “La zona escolar unificada es un ejemplo de urbanismo racional donde entre la planificación social, la conciliación familiar, la eficiencia en los recursos y la movilidad urbana2
  02/01/2023

A cavall entre l’obertura de l’Espai Català com a eix de la promoció econòmica local i la efectiva posada en funcionament del Centre de Dia, l’alcalde d’Ondara, José Ramiro, no falta a la seua cita anual amb els lectors de CANFALI MARINA ALTA per a analitzar l’actualitat aquesta vegada a menys de mig any de les eleccions. Anàlisi on no ha rebutjat qüestions espinoses de l’actualitat com la reunificació de la zona escolar, la baixada de l’Impost de Bens Immobles, la necessitat de replantejar la fira per a donar-li continuïtat com l’aparador comarcal per excel·lència o la investigació judicial dels contractes de Cultura.

 

PREGUNTA: Mira que li agrada donar exemple. Com a secretari comarcal va ser el primer en anunciar que va a tornar a comparèixer davant de les urnes per a optar a un tercer mandat....

RESPOSTA. No recorde haver sigut dels primers però si és així, pense que no és tema de donar exemple, sinó que entra dins la normalitat que les poblacions on tenim l’alcaldia donàrem un pas endavant per a continuar gestionant i transformant els pobles de la comarca des d’un punt de vista progressista. I els companys i companyes que no estan en govern, també van donant eixos passos. És importantíssim que les poblacions de la comarca tinguen lideratges i projectes que avantposen el benestar dels veïns i veïnes que més ho necessiten, com som els governs socialistes i progressistes, als que treballen per a només una part de la població com són els partits de dreta.

P: L’experiència acumulada ens diu que el típic en el polític de poble es jugar a curt termini, i vostè ha trencat eixa màxima amb projectes com la reunificació de la zona escolar.

 

APOSTA PER UNA MIRADA TRANSFORMADORA A MIG-LLARG TERMINI

 

R: Els municipis on els seus gestors miren a curt termini, que és una manera de fer política totalment legítima però pense que és errada, perden l’oportunitat de fer evolucionar al poble. Al meu parer, és de vital importància que els polítics tinguem una mirada transformadora a mig-llarg termini sense deixar de banda la gestió del dia a dia. A vegades, la percepció que tenim en l’ajuntament és que només es valora l’acció diària o arreglar el problema personal de cada veí o veïna, que és molt important, però si no transformem el poble, no és que ens quedem com estem, sinó que a la llarga perdem.

En el cas de la zona escolar unificada, és un exemple d’urbanisme racional on entra la planificació social, conciliació familiar, l’eficiència en els recursos i la mobilitat urbana. Tenim els centres escolars d’infantil de primer cicle, de segon cicle, primària i institut un a cada lloc del poble, fent que les famílies hagen de fer autèntiques carreres a portar als seus fills i filles d’un lloc a un altre i a nivell de gestió de recursos sent ineficients, 4 edificis separats... amb el que això comporta.

P: Sembla una cosa més complicada que l’Espai Jove i inclús que el Centre de Dia...

R: Quan les coses no depenen de tú i a més es necessiten informes de vàries administracions públiques com poden ser conselleries, les gestions s’allarguen en el temps.

Ara en aquests moments estem esperant l’informe d’impacte ambiental que suposa la modificació urbanística. Quan vam iniciar el projecte ja ens van avisar que seria a molt llarg termini pel que suposava la modificació, i de fet vaig dir que segurament no ho veuria com a alcalde... però sempre s’ha de començar a caminar amb una passa, i ahí estem, caminant encara que el camí siga llarg.

P: I baixada d’IBI...

R: Cal recordar com agafem l’Ajuntament fa 8 anys: amb un préstec de 3,8 milions d’euros, 55.000 euros en la caixa i una pòlissa bancària de 450.000 euros per a pagar nòmines i factures del dia a dia. Una gestió del Partit Popular que portava a l’ajuntament a fallida econòmica i que els va obligar a aprovar en solitari el desmesurat “cadastràs” al 2013, i que el poble d’Ondara ha estat patint els passats 10 anys.

Mentre ha anat pujant el “cadastràs”, hem hagut d’ajustar el tipus impositiu o els valors cadastrals any rere any, menys els dos de pandèmia 2020 i 2021, i tot i fent això els rebuts pujaven. L’any que ve serà el primer any que tots els rebuts de l’IBI de la població seran menors que en l’any anterior. I això es pot fer perquè en aquest moments tenim un ajuntament sanejat, amb 2,6 milions d’euros en caixa, sense cap deute bancari i amb la capacitat de pagar en terminis molt avantatjosos als nostres proveïdors.

Un escenari totalment diferent gràcies a la gestió municipal. Enllaçant amb la pregunta d’abans sobre el curt i el llarg termini, és eixe treball a mig-llarg termini que moltes vegades no llueix en la població però que és vital per a poder tindre un Ajuntament competitiu i un poble amb possibilitats d’avançar. Eixe és un dels grans èxits de l’equip de govern PSPV- Compromís dels darrers anys.

 

PLANTEJAR-SE COM REDEFINIR LA FIRA

 

P: Pel que fa a la fira...

R: Estem trobant-nos els darrers anys la dificultat per articular una fira que abaste tres caps de setmana amb una afluència de visitants que puga ser aprofitada amb l’oferiment de serveis. Per tant n’hi haurà que plantejar-se com la podem redefinir per a que torne al nivell prepandèmia. I amb això, Ondara necessita un grau d’implicació tant de col·lectius socials com de comerciants semblant al que ha tingut enguany l’Associació de Carreters i Cavallistes, la qual amb la disposició dels seus integrants ha dinamitzat el cap de setmana central.

P:  Pot ser que el que eclipse mediàticament aquesta legislatura siga la investigació judicial dels contractes de Cultura?

R: És una llàstima, sobre tot en un poble com Ondara, on ens coneguem tots i les famílies i amics estem molt propers uns als altres, que la tasca política de l’oposició siga denunciar per via penal a una regidora i a empreses del mateix municipi. I més agreujat per temes personals que no venen al cas en la gestió del poble.

Potser que encara ho siga més quan s’implica ex-personal municipal i acaba derivant en un cas on afloren tot tipus de misèries humanes amb la hipocresia dels denunciants que es llaven les mans en públic, quan se sap que han arribat a posar diners de la seua pròpia butxaca per a que la trama continue endavant, personant-se com a acusació particular, davant de les reticències de la Fiscalia.

Tot això, per no parlar de que han estat capaços de recórrer als més baixos instints per a fer del tema un procés poc menys que inquisitorial, amb seguiments irregulars a les persones i altres tramoies pròpies de novel·les policíaques de sèrie B, que eixiran en el seu moment, i que no li donen a qui les ha promogudes la dignitat exigida per a ostentar cap tipus de representació pública.  

P: Que pot continuar aportant José Ramiro al cap del PSPV quatre anys més al front del govern municipal?

R: Els propers quatre anys hem de continuar aportant una gestió racional dels recursos municipals com hem fet els darrers 8 anys. Per a parlar de futur, primer vull parlar de present i passat. I en això n’hi ha que dir que, malauradament, la legislatura que estem a punt d’acabar no ens ha permès desenvolupar tot el nostre programa de govern ja que en els dos anys de pandèmia vam avantposar la necessitat de no deixar cap empresa, comerç, veí o veïna enrere, i pense que ho hem aconseguit. Tot i això, hem avançat en projectes que han posat en valor al poble d’Ondara, fent-lo més competitiu i un lloc de referència per a famílies que volen vindre al nostre poble a viure. Mostra son els 7.430 habitants que hi ha en aquests moments, un creixement més que significatiu de la nostra població, ja que Ondara s’identifica com a poble a l’alça gràcies als seus serveis i qualitat de vida.

I des d’eixe punt de partida puc continuar aportant estabilitat, gestió, progrés i una visió d’Ondara que mire cap al futur, amb els projectes que facen el nostre poble un bon lloc per a treballar i viure,  donant un nou impuls als serveis públics i recuperant-ne per al benefici local, com pot ser la gestió de l’aigua; liderant els projectes que milloren la qualitat de vida de cada veí o veïna, grans i menuts, i produint una transformació positiva que genere oportunitats per a que els ondarencs i ondarenques puguen desenvolupar el seu projecte de vida en este gran poble.

 

 

<<< Tornar a la portada