La música també obri fronteres

  • La música también abre fronteras
  • La música también abre fronteras
  28/05/2022

 

Les bandes juvenils de Dénia i la ciutat sueca d'Helsingborg ofereixen demà el concert del seu projecte Erasmus 

 

Què fa un grup de quaranta joves, rossos en la seua major part, passejant aquests dies per Dénia? Que no van a escola? Sí, clar que van a escola. I a més, aprenen música i toquen en una banda. Són estudiants de l'escola municipal de música de la ciutat sueca d'Helsingborg, que participen en un programa Erasmus al costat dels integrants de la Banda Juvenil de l’Agrupació Artística Musical de Dénia. Durant una setmana, els uns i els altres intercanvien experiències musicals i culturals, aprenen llengües i, per descomptat, s'ajunten per a tocar. Demà diumenge actuaran tots junts a l'auditori del centre social, amb un repertori que han estat preparant en la distància. L'actuació, a les 12 hores, serà l'acte central d'uns dies d'esplai i aprenentatge amb els quals culmina un projecte pensat per al curs 2020-2021 i que, com tantes altres coses, es va haver d'ajornar per la pandèmia.

Durant tot aquest temps, des que es va aprovar el programa Erasmus i es van fer les primeres gestions en 2020, els joves d'una i una altra ciutat no han perdut el contacte. Han estat treballant en allò que els uneix, la música, des dels seus respectius països. Les noves tecnologies han permés que es desenvolupara un treball conjunt, que es conegueren i pogueren parlar a través de videoconferències. 

El grup de músics suec està format per joves que tenen entre 13 i 30 anys. Van arribar a Dénia el dimarts i durant la setmana no han parat un moment. S'han organitzat activitats conjuntes a les vesprades, que han inclòs tallers, jocs, alguna conferència i, com no, els assajos. El dimecres, els joves músics d'Helsingborg i els de Dénia van viatjar a València. Van visitar el centre de la ciutat, alguns dels seus monuments més coneguts i també la Ciutat dels Arts. Van participar a més en una visita guiada al Palau de les Arts Reina Sofia, van aprofitar la jornada per a realitzar alguns tallers a l'aire lliure i, sobretot, practicar anglés, castellà i també alguna cosa de suec i valencià. 

Per a facilitar la pràctica d'altres llengües, a l'hora de fer les activitats s'han distribuït en grups formats per integrants d'una i una altra banda, la qual cosa els obliga a parlar en un altre idioma per a fer-se entendre i comunicar-se. Però no sols és important l'aprenentatge d'idiomes, remarca la gerent de la Banda de Dénia, Maite Agulles, “també la convivència i l'acostament a una altra cultura”. 

Des del Departament de Turisme s'ha programat per a hui dissabte una visita guiada al castell en la qual participaran les dues bandes de música juvenils. Abans, seran rebudes en la Plaça de la Constitució per l'alcalde, Vicent Grimalt, i en acabar la visita, al migdia, hi haurà menjada de germanor en l'Acadèmia de Música Manuel Lattur. A la vesprada, es farà l'assaig previ al concert. El grup suec ha dedicat els matins del dijous i el divendres -mentre els joves de Dénia assistien a classe- a conéixer Dénia i els voltants, amb visites a la platja, a la marjal de Pego i a la Font Salada. Han gaudit també de la piscina en el centre Camp Saron, on s'allotgen, i han conegut la ciutat. 

Per a familiaritzar-se amb la nostra gastronomia, en el menú preparat per a hui les coques de la Marina seran el plat principal. Demà diumenge, en el menjar conjunt que es farà després del concert, se servirà una paella. 

L'experiència, de moment, està sent positiva i la valoració que es fa des de l'Agrupació Artística Musical de Dénia és molt bona. L'entitat mai havia participat en un programa Erasmus i, abans que es pose fi a aquest, ja s'ha presentat un nou projecte a la Unió Europea a desenvolupar en 2023. La proposta, a diferència d'aquest Erasmus, inclou l'intercanvi de bandes. De manera que, si tira avant, la Banda Juvenil de Dénia viatjarà a Helsingborg en la primavera de l'any que ve i els músics suecs li retornaran la visita. 

El nou projecte se centra en la manera de treballar la música des de diferents cultures i inclou la perfecció del coneixement d'altres llengües i l'ús de les noves tecnologies. Des de la Banda de Dénia s'aposta per aquesta mena d'iniciatives per a millorar la formació dels joves en tots els aspectes dins d'una Europa diversa i rica en cultures. 

Helsingborg és una important ciutat sueca situada en el sud-oest del país, al costat de l'estret de Öresund. És la ciutat de Suècia més pròxima a Dinamarca i des d'ella s'albira la ciutat danesa d'Helsingor. Què com va ser la Banda de Dénia a presentar un Erasmus amb una banda d'allí? El seu director té una casa a Oliva i se li va ocórrer la idea de plantejar el projecte a una banda de la zona. Va assistir a un concert de la Banda Juvenil de Dénia i el va tindre clar. Casualitat? Sort? Tal vegada talent i bon enteniment.

 

- El concert serà a les 12 hores en el Centre Social, hi haurà connexions en directe amb l'alcalde d'Helsingborg i s'emetrà en streaming

<<< Tornar a la portada